Arktisk Filharmoni: Beethoven spesial

I år er det 250 år siden Ludvig van Beethoven ble født og det kommer vi til å markere flere ganger i løpet av 2020 – på vår måte. Først ut er hans 7. symfoni – og en Beethoven-verdenspremiere! Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel Arktisk Filharmoni: Beethoven spesial Start torsdag 20. feb 2020 19:00 Slutt 20. feb 2020 21:30 Arrangør Arktisk Filharmoni Sted Store sal Les mer

torsdag 20. feb 2020 19:00 Store sal
Kjøp billetter
20.02.202019:00 Synne Marie Tømmerberg

Fakta

Dag 1 20. feb 2020 19:00:00 - 21:30:00RArrangør Arktisk Filharmoni Sted Store sal Kategori Konsert

Vi har nemlig bedt den svært anerkjente, svenske komponisten Britta Byström om å komponere en inngang til Beethovens 7. symfoni. Byström har tidligere markert seg med sine «walks» til steder og andre komponister (som Tsjajkovskij) – og dette blir hennes første for symfoniorkester og Beethoven. Og forutsetningene skulle være de beste, for Beethovens 7. symfoni er blant hennes absolutte favorittverker.  

I tillegg til bestillingsverket «A walk to Beethoven» av Britta Byström og Beethovens 7. symfoni presenterer vi den tyske mesterens fiolinkonsert – med vår egen Henning Kraggerud som solist og vår sjefdirigent Christian Kluxen på podiet. 

Beethoven skrev sin 7. symfoni i årene 1811-1812, og var selv svært tilfreds med resultatet. «Et av mine beste arbeider», uttalte han da det ble urframført i Wien med ham selv som dirigent og med de beste musikerne i orkesteret.  

Og publikum var meget begeistret, faktisk så begeistret at andresatsen (Allegretto), som i dag er blant de mest kjente satsene han skrev, ble ropt fram som ekstranummer. 

Kritikerne var ikke mindre begeistret.  

«En av de mest perfekte symfoniene som er skrevet», mente én, noe komponisten, dirigenten og pianisten Antony Hopkins tydeligvis var enig med ham i: 

«Den 7. symfonien gir oss, kanskje mer enn noen annen, en følelse av ekte spontanitet (...) en flodbølge av inspirasjon. Beethoven snakket selv om at det var et av hans beste arbeider. Og hvem er vi til å stille spørsmål ved hans bedømmelse?».

Friedrich Wieck, kjent tysk musikkritiker på den tiden, delte ikke helt dette synet og mente Beethoven måtte ha vært full da han komponerte symfonien... 

Kommer du på konserten kan du jo bedømme selv – hvem hadde rett?  

Relaterte aktiviteter