Arktisk Filharmoni: Strauss og Beethoven med Engegård

Hva gjør man når man har komponert en klaverkonsert, men ikke finner en solist til å urfremføre den? Jo, man tar saken i egne hender, og setter seg bak klaveret selv. Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel Arktisk Filharmoni: Strauss og Beethoven med Engegård Start torsdag 17. sept 2020 19:00 Slutt 17. sept 2020 20:00 Arrangør Arktisk Filharmoni Sted Store sal Les mer

torsdag 17. sept 2020 19:00 Store sal
Kjøp billetter

Fakta

Dag 1 17. sept 2020 19:00:00 - 20:00:00RArrangør Arktisk Filharmoni Sted Store sal Aldersgrense Fri Kategori Klassisk
Program
  • Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr. 4 i G-dur op. 58
  • Richard Strauss: Der Bürger als Edelmann Suite
Medvirkende
  • Dirigent: Arvid Engegård
  • Piano: Joachim Carr
  • Orkester: Arktisk Filharmonis symfoniorkester

Denne løsninga er kanskje ikke for alle, men for den virtuose pianisten Ludwig van Beethoven var dette en adekvat måte å gjøre det på. Dette viste seg også å bli Beethovens aller siste offentlige opptreden som klaversolist, før hørselstapet gjorde det umulig for han å spille konserter.

Prisvinnende pianist

I kveld er det den prisvinnende pianisten Joachim Carr vi får gleden av å høre i Beethovens vakre klaverkonsert nr. 4. Han beskrives som en pianist med et usedvanlig raffinert og poetisk anslag, og har på få år etablert seg som en av de mest spennende nordiske musikerne.

Han gjorde rent bord da han deltok i Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse i 2014, og vi ser frem til å høre bergenseren i Beethovens briljante musikk når han besøker Arktisk Filharmoni for første gang.

Musikalsk fortellerglede

Richard Strauss er en beskrivelsens mester og hadde en musikalsk fortellerglede av de sjeldne. Man forbinder han gjerne med mektige og seriøse orkesterverk og operaer, men her får vi her presentert en munter og ironisk liten perle fra hans repertoar, nemlig musikkomedien Borgeren som adelsmann (Der Bürger als Edelmann), som hadde premiere i 1918.

Stykket er programmusikk til Moliéres komedie Le Bourgeois Gentilhomme fra 1673, og beskriver hvordan den nyrike borgeren Jourdain strever for å bli en del av aristokratiet i Paris. Han etablerer seg i sin nye leilighet, og engasjerer forskjellige privatlærere for å lære det han trenger for å bli en del av de finere kretsene.

Drev gjøn med snobbete mennesker

De ulike satsene beskriver blant annet en fekteklasse, en dansetime, et møte med skredderen og et festmåltid, og her slipper ingen unna, - alle gjøres narr av! Å drive gjøn med snobbete mennesker var moro på 1670-tallet, og er fremdeles underholdende 350 år senere.

Dette fengende verket var et av Strauss egne favorittverk, og viser hans lidenskap for tidligere tiders musikk ved at flere satser er basert på musikken til barokkomponisten Jean-Baptiste Lully, som også har skrevet musikk til denne komedien.

Landsdelens egen Arvid Engegård

Det neoklassiske tonespråket, med sterk inspirasjon fra barokk, samt Strauss egne umiskjennelige orkesterklang, gjør musikken lett tilgjengelig for den som lytter. Her er humor, spøkefull satire, eleganse og overdådighet, frydefullt flettet sammen av en komponist som er i særklasse når det gjelder orkestrering.

Det hele ledes av en som dirigerer med mer eleganse og snert enn de fleste andre, nemlig Bodøs egen Arvid Engegård. Det er bare å glede seg til denne kombinasjonen!

 

Billettsalget starter mandag 10. august kl. 09.00. 

Relaterte aktiviteter