Arktisk Filharmoni: Beethoven - Pastoralesymfonien

Beethoven – Pastoralesymfonien med Kluxen og Mayer. Den lyse og vårlige Pastoralesymfonien er Beethovens skildring av et landlig, idyllisk landsskap i Wiens utkant. I tillegg får vi høre Albrech Mayer fra Berliner Philharmoniker som solist i den svært virtuose obo-konserten til Richard Strauss. Vi kan ikke tenke oss en mer passende måte å avslutte vårsesongen for symfoniorkesteret på.  Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel Arktisk Filharmoni: Beethoven - Pastoralesymfonien Start fredag 29. apr 2022 18:00 Slutt 29. apr 2022 19:15 Arrangør Arktisk Filharmoni Sted Store Sal Les mer

fredag 29. apr 2022 18:00 Store Sal
Kjøp billetter

Fakta

Dag 1 29. apr 2022 18:00:00 - 19:15:00RArrangør Arktisk Filharmoni Sted Store Sal Kategori Klassisk

Ludwig van Beethoven skrev sin sjette symfoni, Pastoralesymfonien samtidig som den femte, Skjebnesymfonien og de to verkene ble til og med urframført på samme konsert. Men der Skjebnesymfonien er mørk og dramatisk er Pastoralesymfonien tvert imot lys, lett og vårlig optimistisk.

Musikken er et sjeldent eksempel på programmusikk hos Beethoven, altså at han beskriver en konkret stemning og et landskap med musikken, og han har til og med gitt hver sats beskrivende navn som «glade følelser ved ankomst til landet» og «scener ved bekken».

I dag kjenner mange denne symfonien fra Disney-klassikeren Fantasia, hvor den samme musikken brukes for å beskrive noe helt annet enn den opprinnelige intensjonen – nemlig en rekke fabeldyr som enhjørninger og pegasuser.

Soldatkonsert

Albrecht Mayer har vært solooboist i Berliner Philharmoniker siden 1992 og opptrer i tillegg jevnlig som solist med andre orkestre og som kammermusiker sammen med kjente navn som Leif Ove Andsnes. Sammen med symfoniorkesteret får vi høre ham som solist i Richard Strauss virtuose obokonsert.

Obokonserten ble skrevet i 1945 rett etter andre verdenskrigs slutt. Den amerikanske soldaten John de Lancie, som selv var oboist i Pittsburgh Orchestra, besøkte Stauss hjem i landsbyen Garmisch. Han spurte komponisten om han hadde vurdert å komponere en obo-konsert, men fikk et kort «nei» som svar.

Likevel, kun noen måneder senere ble obokonserten utgitt, med inskripsjonen i partituret «foreslått av en amerikansk soldat». John de Lancie fikk dessuten førsteretten til å oppføre konserten i Amerika.

Kveldens konsert åpner med to kortere verk. Paradisfugler av svenske Andrea Tarrodi og er inspirert av BBC-serien Planet Earths episoder paradise birds: «– alle de forskjellige fargene, måten de flyver på og måten de synger på». I tillegg får vi høre Sir Edward Elgars Soliloquy for obo og orkester.

Konserten dirigeres av sjefdirigent Christian Kluxen.


Medvirkende:
Dirigent: Christian Kluxen
Solist: Albrech Mayer, obo
Symfoniorkester

Program: 

 • Andrea Tarrodi – Paradisfåglar
 • Sir Edward Elgar – Soliloquy for Obo og orkester (Arr: Gordon Jacob)
 • Richard Strauss – Konsert for obo og orkester i D-dur
 • Ludwig van Beethoven – Symfoni nr. 6 i F-dur «Pastorale», op. 68
  1. Erwachen heiterer Empfindungen bei der Ankunft auf dem Lande.
  Allegro ma non troppo (F major)
  2. Scene am Bach. Andante molto moto (B? major)
  3. Lustiges Zusammensein der Landleute. Allegro (F major)
  4.Gewitter. Sturm. Allegro (F minor)
  5. Hirtengesang. Frohe und dankbare Gefühle nach dem Sturm. Allegretto (F major)

Relaterte aktiviteter