Arktisk Filharmoni: Romantisk Klimaks

Gjør deg klar for et dypdykk i senromantikkens mestere, hvor du får høre Audun Iversen som solist med Arktisk Filharmoni. Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel Arktisk Filharmoni: Romantisk Klimaks Start torsdag 27. jan 2022 19:00 Slutt 27. jan 2022 20:00 Arrangør Arktisk Filharmoni Sted Store Sal Les mer

torsdag 27. jan 2022 19:00 Store Sal
Kjøp billetter

Fakta

Dag 1 27. jan 2022 19:00:00 - 20:00:00RArrangør Arktisk Filharmoni Sted Store Sal Kategori Annet

I musikkhistorien starter romantikken med Ludwig van Beethoven og fullbyrdes på mange måter av Richard Wagner og Gustav Mahler. Slik blir det også på denne konserten. Først får du nemlig høre Beethovens Allegretto for piano trio i B-dur, før vi fortsetter med Siegfried- Idyll og Ruckert Lieder av henholdsvis Wagner og Mahler.

Romantisk var det ikke bare i musikkstil og form for Richard Wagner. Han skrev Siegfried-Idyll i all hemmelighet, som en bursdagsgave til sin kone Cosima. På morgenen på hennes fødselsdag, ble hun vekket av stykket - spilt av den liten gruppe musikere, dirigert av Wagner selv. Stykket ble senere arrangert for større besetning og den versjonen som er mest spilt i dag.

Gustav Mahlers Rückert-Lieder er en samling på fem sanger med tekster av Friedrich Rückert. Mahler hadde et nært forhold til sang, og mye av musikken hans er melodidrevet. Man vil derfor kjenne igjen elementer fra sangsyklusene også i symfoniene. I Rückert-lieder får vi høre hans enestående evne til å fremkalle følelser fra de enkleste melodilinjer. Teksten og tematikken er som skapt for den senromantiske kunstneren Mahler, og musikken følger diktenes handling og tematikk tett.

Lokal og internasjonal – mer om de medvirkende

Baryton Audun Iversen fra Harstad har vært å høre sammen med Arktisk Filharmoni flere ganger tidligere. For mange var nok hans tolkning av rollen som Marcelo i operaen La Bohéme og Eugen i operaen Eugen Onegin klare høydepunkt. Han begynte faktisk å synge først i en alder av 22 år og har sin utdanning fra Norges Musikkhøgskole, Operaakademiet i København og Hochschule für Musik und Theater i Leipzig.

I 2007 vant han blant annet Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse, og han har vunnet og vært finalist i en rekke andre internasjonale konkurranser.

Audun synger jevnlig på de største operahusene i verden og vi kan nevne Covent Garden, Deutsche Oper i Berlin, Opera de Roma, San Francisco Opera og mange flere.

Kveldens dirigent er nederlandsk-maltesiske Lawrence Renes. Renes er ansett som dirigent for både opera og det symfoniske repertoaret og har gjestet en lang rekke orkestre og operahus verden over. Renes var sjefsdirigent for Kungliga operaen i Stockholm fra 2012 til 2017.

 

Relaterte aktiviteter