Arktisk Filharmoni - Gustav Mahler – Sanger om en vandrer

En dyp kjærlighetssorg fikk den unge Gustav Mahler til å skrive sin første sangsyklus. Han skrev selv både teksten og musikken til Lieder eines fahrenden Gesellen, hvor handlingen er inspirert av hans ulykkelige kjærlighetsforhold til sopranen Johanna Richter.  Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel Arktisk Filharmoni - Gustav Mahler – Sanger om en vandrer Start torsdag 22. sept 2022 19:00 Slutt 22. sept 2022 20:20 Arrangør Arktisk Filharmoni Sted Store Sal Les mer

torsdag 22. sept 2022 19:00 torsdag 1. jan 1970 01:00 Store Sal
Kjøp billetter

Fakta

Dag 1 22. sept 2022 19:00:00 - 20:20:00RArrangør Arktisk Filharmoni Sted Store Sal Kategori Klassisk

Maria Forsström med sinfoniettaen 

Sangsyklusen ble først skrevet for klaver og sanger før han noen år senere orkestrerte verket for stort symfoniorkester og sanger. Senere arrangerte Arnold Schönberg verket for mindre orkesterbesetning, og det er denne utgaven du skal få høre på denne konserten.   

Som solist får vi for første gang besøk av den kritikerroste svenske mezzosopranen Maria Forsström, som er særlig kjent for sine inderlige tolkninger av Mahlers musikk. Hun er en allsidig sanger i alt fra kammermusikk til store operaer, barokk og romantisk musikk og stemmen hennes har blitt sammenlignet med både Birgit Nilsson og Kirsten Flagstad. 

Mahlers vakre sangsyklus vil denne kvelden rammes inn av Anton Weberns Passacaglia og Zemlinskys Sinfonietta, begge arrangert for, på samme måte som Mahler, passe en liten orkesterbesetning. 

 

Mer om musikken: 

Alexander Zemlinsky skrev sitt verk Sinfonietta i 1934 på bestilling fra forlaget Universal Edition. Til tross for tittelen er verket opprinnelig instrumentert for stort symfoniorkester og senere arrangert for en mindre besetning. Den musikalske stilen ligger ganske nært opp mot Gustav Mahlers senromantiske verk og på mange måter et motstykke til den nye stilen Arnold Schönberg hadde utviklet i samme periode. 

Anton Webern Passacaglia fra 1908 er også beslektet med Mahlers sene verker. Verket er tonalt, men sammenlignet med helt tradisjonell harmonisering, blir grensene i den dominerende tonearten d-moll, strukket og utfordret noe. 

 

Dirigenten: 

Den finske dirigenten Kalle Kuusava har studert ved Sibeliusakademiet i Helsinki og senere ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Han har vunnet flere internasjonale dirigentkonkurranser og har de siste årene gjort seg bemerket i Skandinavia både som orkester- og operadirigent. 

  

Inngår i Arktisk Filharmonis abonnemensserier Full Storm, Stor Storm og Ny & Nysgjerrig.  

 

Medvirkende: 

Dirigent: Kalle Kuusava 

Solist: Maria Forsström, mezzosopran 

 

Program: 

Anton Webern, Passacaglia op.1 arr. Henri Pousseur? 

Gustav Mahler, Lieder eines Fahrenden Gesellen arr. Arnold Schönberg 

Pause 

Alexander Zemlinsky -?Sinfonietta arr. Roland Freisitzer? 

 

 

Relaterte aktiviteter