nyMusikk Bodø : Improvisasjonsfestival

Nymusikk Bodø arrangerer en én-dags improvisasjonsfestival! Vi har invitert noen av de fremste improvisasjonsmusikerne i landet fra ulike sjangre.  Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel nyMusikk Bodø : Improvisasjonsfestival Start lørdag 14. mai 2022 16:00 Slutt 14. mai 2022 23:00 Arrangør nyMusikk Bodø Sted Sinus Les mer

lørdag 14. mai 2022 16:00 Sinus
Kjøp billetter

Fakta

Dag 1 14. mai 2022 16:00:00 - 23:00:00RArrangør nyMusikk Bodø Sted Sinus Kategori Sinus

Tanja Orning, Eivind Lønning, Ståle Liavik Solberg, og Jan Gunnar Hoff skal spille improviserte konserter, og de vil også avsløre sine hemmeligheter om improvisasjon i en eksklusiv debatt.

I tillegg får vi høre Christo Stangness, med et unikt prosjekt med et hjemmelaget instrument, Ars Dada (Erlend Bilsbak), som improviserer med en spesialbygget kontroller koblet til en laptop, og punkbandet Psykisk Tortur, med gjestemusikeren Mike Loftus.

Tanja Orning, professor i improvisasjon ved universitetet i Agder, vil ha et improvisasjonsverksted, der musikere vil få nye perspektiv på improvisasjon. De som deltar på dette, vil også ha mulighet til å bli med på konserten.

Om du er interessert i å delta på improvisasjonsverksted med konsert, send en e-post til bodo@nymusikk.no. Det er åpent for alle interesserte musikere, uansett instrument.

Oversikt:
19:00:  Christo Stangness
19:30:  Jan Gunnar Hoff
20:30:  Eivind Lønning, Tanja Orning, Ståle Liavik Solberg
21:45:  Debattpanel
22:15:  open table / jam
22:45:  Ars Dada
23:15:  Psykisk Tortur m/Mike Loftus

 

Improvisasjonsverksted med cellist Tanja Orning 

Hvordan kan improvisasjon bidra til å utforske instrumentets muligheter, skjerpe og utvikle lytting og følelse av romlighet, kommunisere med medmusikanter, og være med på å åpne den musikalske fantasien for å nærme seg sitt eget personlige uttrykk, uansett sjanger? 

Med mitt utgangspunkt i klassisk, samtidsmusikk, eksperimentell musikk og improvisasjon, vil denne workshopen ta for seg konkrete tilnærminger – improvisasjonsøvelser og eksperimenter som vi utfører kollektivt. 

Vi vil diskutere ulike tilnærminger til improvisasjon og hvordan det kan brukes aktivt inn i musikalsk praksis. 

  

Vi vil undersøke improvisasjon som: 

  • Innfallsvinkel til å øve på komponert musikk og som verktøy til å bevisstgjøre musikalske valg. 
  • Søken etter flere farger på paletten man ikke visste man hadde, utvide det instrumentale "ordforrådet". 
  • Improvisasjon som daglig musikalsk reflekterende praksis.   

Alle er velkomne, ingen forkunnskaper kreves. Ta med instrumenter. 

  

Tanja Orning er en profilert samtidscellist utdannet ved Norges Musikkhøgskole, i London og ved Indiana University. Hun var alternerende solocellist i Stavanger Symfoniorkester fra 1994 til 2000. Hun har realisert prosjekter som utøver og komponist, både alene (Cellotronics) og i ensembler som asamisimasa (Spellemann 2012 og 2015), Kyberia duo, Ametri strykekvartett, Oslo Sinfonietta, Christian Wallumrød Ensemble, Boa trio, Dr. Ox duo og bandet Wunderkammer. Orning har bestilt og urframført over 150 verk av komponister i Norge og utlandet og hun er en aktiv improvisasjonsmusiker. Hun har doktorgrad i oppføringspraksis fra Musikkhøgskolen der hun underviser og forsker, i tillegg til å være en aktiv utøver. Hun er professor i klassisk musikkimprovisasjon ved Universitetet i Agder fra 2021. 

Jan Gunnar Hoff er en norsk pianist og komponist, født i Bodø 1958. Han har virket som profesjonell musiker fra 1979, i Bergen, Bodø, Oslo og i Trondheim, der han studerte på jazzlinja NTNU i 1986-89. Han mottok i 2014 Buddy-prisen, den høyeste utmerkelsen i norsk jazz, og fikk samme år status som en Steinway Artist. Hoff har spilt med størrelser som Mike Stern, Alex Acuña, Pat Metheny, Maria João, Mathias Eick, Anders Jormin, Marilyn Mazur, Arve Henriksen, Audun Kleive m.fl. Han har gitt ut 22 album som artist og co-leader, og komponert 250 bestillingsverk, bl.a jazzmessen «Meditatus», som fikk Edvardprisen i 2005. Plateutgivelser de siste årene omfatter innspillinger med bl.a Mike Stern, Hoff trio, Per Mathisen, Horacio Hernandez og Gary Novak. Hoff ble i 2019 tildelt Nordland fylkes kulturpris og fikk i 2021 Bodø kommunes kulturpris, bl.a for sin innsats for å etablere Bodø Jazz Open, byens egen jazzfestival. Han er ansatt som professor på UiA og på UiT i Tromsø, med fagområder som jazz og improvisasjon. Jan Gunnar Hoff lanserer våren 2022 et nytt solo piano album, «Home», innspilt i Stormen konserthus av 2020 Grammy-vinner Morten Lindberg. 

Ståle Liavik Solberg er utdannet faglærer i jazz fra Universitetet i Stavanger og har master i utøvende improvisasjon og jazz fra Norges Musikkhøgskole. Han er en av drivkreftene og ildsjelene bak konsertserien Blow Out! – for ikke å snakke om norsk frijazz i det hele tatt. 

 

Relaterte aktiviteter