L

HVA ØNSKER DU Å SE?

GHva ønsker du å se?

Har du ønsker for hva du vil se på Stormen? Ris eller ros? Send oss en melding!

Send melding
w

Arktisk Filharmoni: Lyden av Arktis

Har Arktis en egen sound? I 2013 utfordret vi en av Norges mest anerkjente komponister til å finne et svar. Nå er det ferdig – det store bestillingsverket signert Lasse Thoresen. Tittel Start Slutt Arrangør Sted Tittel Arktisk Filharmoni: Lyden av Arktis Start onsdag 11. sept 2019 19:00 Slutt 11. sept 2019 20:30 Arrangør Arktisk Filharmoni Sted Store sal Les mer

onsdag 11. sept 2019 19:00 Store sal
Kjøp billetter
11.09.201919:00 Synne Marie Tømmerberg

Fakta

Dag 1 11. sept 2019 19:00 - 20:30RArrangør Arktisk Filharmoni Sted Store sal

Thoresen, som fyller 70 i oktober, har de siste årene vært en rekke ganger på Svalbard, i Finnmark og ellers i Nord-Norge for å lytte, arbeide og la seg inspirere til å skrive orkesterverket Lyden av Arktis.

Historien vi forteller starter med følelsen av total white-out i øde- marka. Satsene har konkrete navn som Bare hvitt, Flammehimmel, Brefront, Hymne til det urørte og Fall, og naturens egne lyder er sentrale i verket.

 På reisen får du høre læstadian- er-salmer, joik, bekkesildring, fugle- lyder, kalving av breer, - og det hele avsluttes altså med det store fallet. Spesielt er det også at noen av satsene er skrevet for kammer- orkester, noen for sinfonietta og noen for symfoniorkester, og under konserten vil publikum oppleve veks- lingen mellom de tre ensemblene.

Lasse Thoresen er ingen hvem som helst i norsk musikkliv. Han har mottatt en mengde priser, deriblant Årets verk fra Norsk komponist- forening tre ganger (1981 for Stadier i den indre dialog, 1992 for AbUno, 1994 for Carmel Eulogies), Kritikerprisen for Quadrat i 1987, Edvard-prisen i 2003 og i 2010 mottok han Nordisk råds musikkpris for vokalverket Opus 42.

Denne gangen har han stått overfor en helt spesiell utfordring; å beskrive den særegne arktiske lyden – gjennom musikk.

Vi har i den anledning et sterkt behov for å takke Norsk Polar- institutt! Leif Magne Helgesen og Kim Holmén sådde et frø, de hadde tankene om dette; hvordan definere lyden av Arktis. 

Lyden av Arktis handler også om klima, vær – og menneskets rolle i det store og mektige. Og etter flere års arbeid er det nå klart for fram- føring, med alle musikerne våre – og sjefdirigent Christian Kluxen på podiet.

I tillegg til konsertene i Tromsø og Bodø (11. september) skal verket framføres som åpning av den prestisjetunge Ultima-festivalen i Oslo 12. september.

Inngår i abonnementsseriene Total, Mezzo og Piccolo i Tromsø, samt Full Storm, Stor Storm og Ny & Nysgjerrig i Bodø.