Nå er åtte kandidater videre i «Den store Låtfesten»

Inne i det grønne møtelokalet i Stormen konserthus er det duket for lytting og diskusjon. For hvilke åtte av i alt 58 innsendte låter skal videre til finalen i konkurransen «Den store Låtfesten»?

21.10.202121:48 Tina Charlotte Andersen

På en stor skjerm er listen lang, og det er ikke lett å velge. Rundt bordet sitter juryen bestående av soulsanger Kjell Andreassen (72), trommeslager og musikkviter Vigdis Sjelmo (43), dirigent og kirkemusiker Johanne J. Stafsnes (37), samt Truls Baalmann (16) og Andreas Mareliussen (18) fra Unge Stormen.

 

Med seg har de produsent Elisabeth Trones Berg som representant for arrangøren Stormen konserthus. Den kjente plateartisten Ann-Karin Bodøgaard (76) har forhåndsstemt på sine favoritter og kunne ikke delta selv.

 

- Den der var catchy, god tekst, gode lyriske uttrykk og har definitivt potensiale, sier Andreassen.

 

De andre rundt bordet er enig, men velger å lytte én gang til. For det står nemlig mellom to litt like låter, og bare én skal videre til topp-åtte.

 

- Den her skiller seg ut. Moderne, ærlig og gir en god feeling, sier Stafnes.

 

Juryen har sittet slik i flere timer. Og snart er de i mål.

 

- Er dere enig nå, sier Trones som noterer og strukturerer juryens tilbakemeldinger.

 

- Ja, nå er vi enig. Åtte kandidater videre i konkurransen, sier Andreassen.

 

 

Flere sjangere og ukjente artister

 

Samtlige i juryen sier de er overrasket over antallet låter som er sendt inn til konkurransen, men også over alle de ukjente musikk-spirene som virkelig har vist seg å være talentfulle.

 

-  Først plukket alle i juryen ut 20 låter hver. Disse skulle så bli til 25, før resultatet i dag som er åtte spennende finalelåter. Jeg må si jeg er overrasket over nivået, og det var mye vanskeligere enn jeg først trodde å skulle plukke ut låter. Det var rett og slett litt fælt i starten, sier Andreassen.

 

Men så måtte man være beinhard, forteller han.

 

- Vi har hørt på både melodi og tekst, men også potensialet som ligger hver eneste låt. Selv har jeg et privilegium siden jeg ikke er fra byen. Jeg kjenner ingen av de som har sendt inn birag. En annen ting vi har tatt i betraktning, er selve produksjonen på det som er sendt inn. Noe er mer «uferdig» enn annet. Noen har spilt gitar, andre bare piano - mens noen låter var nesten ferdig produsert, sier Stafsnes.

 

For Mareliussen og Baalmann var utfordringen at de kjente til mange av artistene bak låtene.

 

- For oss som vet hvem folk er, var det viktig å sette søkelys på låta heller enn personen bak, sier Mareliussen.

 

 

Sluttvurdering og bredde

 

Når låtene skulle velges ut var det viktig å tenke bredde og helhet for selve konkurransen.

 

- Låtene skulle ikke være for like, ikke bare damer og gjerne spredning i alder. Vi måtte «kill some darlings». Men du så mange bidrag, helt utrolig. Og det var ikke lange tiden folk hadde på seg fra konkurransen ble lansert til låtene skulle sendes inn, sier Stafsnes.

 

- Jeg synes dette er veldig spennende, og antall låter som er sendt inn tyder på at dette er noe mange har lyst til å være med på. Det er en super anledning for ukjente og uerfarne musikk-talenter å få vist seg fram. Kanskje får vi noen nye popstjerner fra Bodø-regionen, sier Mareliussen.

 

Så skal sangene etter hvert analyseres, og hver og en av artistene får en mentor som skal bidra til å drive låta enda et hakk videre.

 

- Da skal låta sees på med andre øyne. Det blir en lærerik prosess, en mestringsfølelse og en boost. Men jeg må poengtere at mange flinke låtskrivere dessverre ikke kom videre. Likevel har det sannsynligvis skjedd noe hos mange bare ved å sende inn en låt. Det er viktig at folk fortsetter med å lage låter, sier Stafsnes.

 

 

Full studioproduksjon og finale

 

Høsten 2021 vil alle de utvalgte låtene få midler til en innspillingsdag i Store studio. I tillegg skal Stormen konserthus være behjelpelig med midler til studiomusikere og produsenthjelp under innspillingen.

 

- Og 4. november skal vi avsløre hvem som gikk videre med en slippfest, sier Berg.

 

Da inviteres presse, jury og samarbeidspartnere.

 

- Men først skal åtte finalister matches med en mentor innenfor sjangeren til låta. Og her skal vi nå jobbe sammen med Are Simonsen i Store Studio for å finne de riktige musikerne for mentor-oppdraget, sier Berg.

 

En fornøyd jury takker for seg og går hvert til sitt. Nå er oppdraget fullført.

 

- Så blir det opp til befolkningen å avgjøre hvem som blir vinneren av de åtte utvalgte, det blir spennende, sier Andreassen.

 

Nå er åtte låter plukket ut for videre deltakelse i Den store Låtfesten. I juryen satt erfarne musikere med kunnskap fra ulike musikkfelt. Deriblant soulsanger Kjell Andreassen (72), trommeslager og musikkviter Vigdis Sjelmo (43), dirigent og kirkemusiker Johanne J. Stafsnes (37), samt Truls Baalmann (16) og Andreas Mareliussen (18) fra Unge Stormen. Den kjente plateartisten Ann-Karin Bodøgaard (76) hadde forhåndsstemt på sine favoritter og kunne ikke delta selv. Produsent Elisabeth Trones Berg representerte Stormen konserthus.

 

- Nå blir det opp til befolkningen å avgjøre hvem som blir vinneren av de åtte utvalgte låtene, det blir spennende, sier jurymedlem og soulsanger Kjell Andreassen (72).