Draug Media + Sinus = Sant

Stormen konserthus og Draug media har inngått et samarbeid om å skape befriende og eskalerende klubbkvelder på Sinus. - Det blir «klubbing» i god gammeldags millenniumsstil, sier Truls Andersen artistkollektivet Draug Media.

12.04.202210:56 Tina Charlotte Andersen

Vi møtes i konserthuset. Rundt oss løper folk frem og tilbake. Det er mye som skjer om dagen etter at samfunnet og kulturlivet som smått har begynt å stable seg på beina etter år med pandemi. 15. april lanseres et klubbkonsept hvor elektronisk musikk og dans står i fokus. 

 - For oss er det spennende å kunne skape noe i samarbeid. Ta musikken med inn i konserthuset og gi noe til andre. Mulighetene for å lage et helhetlig klubbkonsept på Sinus blir uten tvil bra. Det vil bli et eskalerende dansesett omringet av videokunst, forteller Janne Winter i Draug Media, som selv snart gir ut sin første EP under navnet Ronja Raverdottir.

- Det blir helt kaviar, legger Dave «Schattenjæger» Balmbra til.

Konseptet vil være gjentagende, ha en lav billettpris og ha en aldersgrense på 18 år. 

Energi inn i hjerterota

Gjengen fra Draug Media beskriver energien som oppstår når det ikke er en performer på scenen som publikum vier all oppmerksomheten til, når barrieren mellom den som spiller musikk og de på dansegulvet viskes vekk.

- Når den forløsende bassen bare får folk til å danse til den eksentriske musikken og man bare flyger av gårde inn i sin egen verden av serotonin og lykkerus. Den energien som oppstår når folk bare slipper seg løs og danser - den kjennes i hjerterota, sier Winther.

Andersen beskriver opplevelsen av en klubbkveld som individuell tilstedeværelse i summen av alle individene til stede som i en kjemisk nonverbal gryte hvor energien er kommunikasjonen.

- Det handler om tilhørighet. Om ønsket om å være del av en flokk. God gammeldags Techno kan sammenlignes trommedans - en slags moderne folkemusikk. Det er en syltynn forskjell mellom Techno og folkemusikk. Lyset fra bålet er lyset rundt dansegulvet, sier Andersen.

- Rytmen er kjent for oss mennesker, den lærte vi i magen til mamma. Den ligger bevart i amygdala, den delen av hjernen vår som vurderer erfaring og hukommelse. En klubbkveld har terapeutisk effekt, der alle er glade, smiler og utveksler gode vibrasjoner, legger Winther til.

Ravekultur - fred, kjærlighet, enhet og respekt

Vi snakker videre om Rave-kulturen, stigma og oppfatninger i retning bruk av sansestimulerende substanser eller psykedeliske stoffer med mål om å forsterke opplevelsen av musikken.

- Rave-kulturen handler om fred, kjærlighet, enhet og respekt - en overlevering fra hippietiden med et grunnelement om at vi er født gode og kan gjøre godt. Techno, disco og house var og er protestmusikk mot intoleranse, og det handler ikke om dop, men det å være fri sammen, sier Andersen.

Han og Balmbra forteller at dette viser seg tydelig gjennom trender ute i Europa hvor folk samles for å danse grytidlig før de skal på jobb.

- På klubber i Berlin setter de et klistremerke over kameralinsen på mobilen. Det er ikke lov å ta bilder. Folk skal føle seg fri. Se for deg folk på dansegulvet som tar «selfies», eller fotograferer andre åpenlyst. Under en klubbkveld trenger vi ikke å si et ord, bare være og danse, i et kollektivt samhold, sier Balmbra.

- Utrolig glad for dette samarbeidet

For direktør Rasmus Adrian ved Stormen konserthus er samarbeidet med Draug Media en gave til Sinus.

- Sinus er skapt for rytmisk musikk og vil bære en slik klubbkveld på en unik måte hvis vi tenker lyd og det visuelle. Sinus er per nå ikke brukt til det som virkelig var ment for lokalet, og når vi nå får vi inn elektronisk kunst, vil dette helt klart prege profilen til Sinus fremover, sier Adrian.

Han mener den elektroniske musikken som finnes i Bodø og det kunstneriske som Draug Media står for er viktig for byen, publikum og Stormen konserthus.

- Å støtte opp under det kunstneriske miljøet i Bodø er uhyre viktig, det er helt klart duket for et enda større samarbeid videre gjennom Draug Medias fokus på de unge, sier konserthuslederen.

- Det vi nå skal skape på sinus vil gjøre noe med folk. Det blir intenst, tungt rytmisk, spektakulært og visuelt. Folk skal få slippe seg løs og ha en tanke - som er å danse, sier Winther.

- Dette er unikt, man må reise langt av sted for å oppleve det vi nå skal skape på Sinus. Det blir 18-årsgrense og vi håper de kullene som nå har gått glipp av det å gå ut under pandemien kommer, heller enn å sitte på fest å krangle om spotify-lista, smiler Balmbra.