Konsert med krig som undertone

Anatolij fra Kyiv Soloists gleder seg til å spille konsert for Bodøværingene, han sliter med å sove i midnattsola, men mest av alt så lengter han hjem til Ukraina.

30.05.202213:57 Tina Charlotte Andersen

 - Jeg gleder meg til å spille i dette flotte konserthuset, sier medlemmet i Kyiv Soloists som kom til Bodø etter å ha blitt strandet i Europa da krigen startet. Etter å ha vært her noen uker er det et merkbart skille, i følge han. - I begynnelsen trodde vi alle at dette skulle bli kortvarig, men nå begynner det å gå opp for oss at dette kan ta tid og at det vil bli vanskelig å returnere til et ruinert land. Det er svært trist selvfølgelig, sier han ettertenksomt.

Da krigen startet var de på turné i Europa og fikk sjokk da krigen brøt ut. - Vi visste ikke hva vi skulle gjøre, noen få med småbarn tok sjansen på å reise hjem for å forsøke å redde dem. Resten bestemte seg for å prøve å fortsette å turnere og dedikere musikken vår til fred, forening av mennesker og medmenneskelighet. Men han innrømmer at de begynner å bli slitne av å være på reisefot, at alt er midlertidig og ikke minst av å være redd for familien. Foreløpig er hans datter og mor i Kyiv og har hyppig telefonkontakt.

Takknemlig

Han og de andre 14 medlemmene i ensemblet er svært takknemlige for hjelpen de har fått fra Bodø da de ble tilbudt å komme til byen og bo og få midlertidig ansettelse i Arktisk Filharmoni.

- Dette er en bra by, den har alt for musikere og en fantastisk konserthus. Men mest av alt vil han fremheve folkene. - Vi har møtt bare hjelp og støtte, det er vi så takknemlige for, sier fiolinisten. Det å spille sammen med Arktisk Filharmoni har vært lærerrikt for ensemblet med nytt reportoir og nytt musikalsk samspill. Han trekker frem 17. mai konserten som et høydepunkt hittill. Konserten ble tårevåt for mange publikummere da ensemblet spilte sammen for første gang og blandet nasjonalromatiske Grieg og Halvorsen med Ukrainske stykker og avsluttet med et samlet "Ja, vi elsker". Det ble sterkt også for ukrainerne. - Det er en feiring av frigjøring og det er en kraftig påminnelse for oss som nå kjemper for uavhengighet. Dette er ikke en krig mellom to land, men en krig mellom uavhengighet og slaveri, Krig mellom frihet og demokrati og det russiske autortære regime, sier han. 

Sterkt program

Denne gangen er det første gang de inntar scenen alene på Stormen og den Anatolij lover at det vil bli et vakkert reportoir, det samme som de gjorde suksess med i Europa under turéen. Han sier også at det kan blir et sterk konsert. - Vi spiller ikke for glede og underholdning nå. Det er vanskelig for oss å føle på det nå. Vi spiller for Ukraina, for kulturell diplomati, menneskelig forening og for det å strekke ut ei hand, sier han. Musikk kan ha en slags "Soft Power" og gir mulighet for å forklare ting uten ord, det er kraftfullt. Han og resten av Kyiv Solists har fått øynene opp for den vakre naturen i nord, men syntes det var fryktelig kaldt da de kom. Alle måtte ut og handle nye klær. I tillegg var midnattsolen uvant. - Det er forvirrende. Når skal vi spise og sove, når skal vi legge oss?, ler Anatolij. Han skal på sin første norsk undervisningstime i dag og belager seg på at oppholdet blir mer langvarig enn det han hadde håpet. - Alt jeg vil er å få komme hjem til familien og starte å gjenoppbygge landet mitt, men vi ser at det kan ta tid. Nå vil vi bare jobbe og lære norsk og gjøre det aller beste ut av dette. Det er en ære å få være her og spille sammen med et så fantastisk orkester som Arktisk filharmoni og nå gleder han seg til å spille musikk for Bodø, avslutter han.