Flere vinnere av Aria Borealis Bodø

Etter ni dager med storstilte musikalske møter, konserter og sang konkurranse er det klart klart at det er flere vinnere. – Det er simpelthen så høyt nivå blant deltagerne at vi er glade for at det var flere priser å dele ut, sier juryformann for Aria Borealis Rasmus Adrian.

Både juryens, publikum og til og med orkestrene fikk kåre sin egen vinner av konkurransen som hadde sin finalerunde på lørdag. Det var østeriske Johanna Rosa Falkinger (soprano) som gikk av med seieren i første runde av konkurransen. I andre runde gikk seieren til britiske Kieran White (tenor/haute contre) som vant.

 

Alle prisene:

Første runde – Juryens pris:

  1. Pris: Johanna Rosa Falkinger (soprano), Østerrike
  2. Pris: Camilo Delgado Díaz (tenor), Colombia
  3. Pris: Jorge Armando Martínez Escutia (baritone), Mexico

Andre runde – Juryens pris:

Kieran White (tenor/haute contre), UK

Orkestrenes pris:

  • Barokkanerne: Johanna Rosa Falkinger (soprano), Østerrike
  • Concerto Copenhagen: Johanna Rosa Falkinger (soprano), Østerrike
  • Finnish Baroque Orchestra: Johanna Rosa Falkinger (soprano), Østerrike
  • Drottningholm Baroque Ensemble: Johanna Rosa Falkinger (soprano), Østerrike 

Publikums pris:

Jorge Armando Martínez Escutia (baritone), Mexico

 

Johanna Rosa Falkinger
Johanna Rosa Falkinger
Kieran White
Kieran White

Det var flere store navn fra tidligmusikksjangeren som var i juryen, blant annet Stefan Herheim og Dame Emma Kirkby. 

  

Talentskapning

Sangkonkurransen startet flere måneder før selve festivalen med hele 127 unge sangere innenfor tidligmusikk som meldte seg på. Etter digitale runder under korona ble det til slutt åtte stykker fra hele verden som ble valgt ut til å komme til Bodø for å utvikle seg og konkurrere. Jorge Armando Martínez Escutia fra Mexico er 21 år og veldig fornøyd etter oppholdet i Bodø. 

– Dette er drømmen. Å få møte mine idoler slik som Emma Kirkby og få opptre profesjonelt er helt fantastisk. I tillegg så har vi fått så mye god veiledning og trening sammen med veldig dyktige muskere som er sjeldent, sier han.

Jorge Armando Martínez Escutia

  

I tillegg har han forelsket seg i midnattsolen og roen han finner i Bodø. 

– Det er så vakkert her og jeg virkelig slappe av. Jeg hadde elsket å bo her, sier han. 

Aria Borealis har fått ros for å ha endret konkurranseformen for å skape et miljø rundt sangerne som var preget av samarbeid og utvikling fremfor stress og konkurransenerver.

– Dette har handlet om å få jobbe sammen og skape musikalske møter hvor man utvikler seg sammen, og det er godt å se at det er akkurat det som har skjedd. Vi ser en stor utvikling blant sangerne gjennom konkurranserundene, sier Adrian.  

 

Samlet verden i Bodø

Barokkfestivalen som fant sted i Bodø, samlet flere hundre musikere, orkestre og sangere i forrige uke rundt workshops, sessions, konserter og til og med et sommerprogram for unge. Ifølge arrangørene Mari Giske fra Nordic Baroque scene og Rasmus Adrian fra Stormen Konserthus ble Aria Borealis akkurat det de hadde håpet på.

– Vi lykkes i å skape et musikalsk møte mellom musikere og sangere fra hele verden. Mitt inntrykk er at det har vært svært utviklende gjennom den medvirkende konkurranseformen hvor mentorvirksomhet, samarbeid med orkestrene og mindre konkurransepress har vært sentralt, sier Adrian.

Nå er det to år til neste gang konkurransen skal arrangeres, nemlig i Bodøs kulturhovedstadsår 2024. 

– Vi gjentar suksessen i 2024 og jeg håper det kan bli enda større. Dette kan bli et internasjonalt toppmøte innenfor barokkmusikk, sier Adrian.

Han er spesielt fornøyd med å ha fått dette til i nettopp Bodø.

– Det er ingen tvil om at vi har fått vist frem Norge på sitt beste og at vi har fått markert oss med en kulturell tyngde. Vi har skapt en internasjonal begivenhet her. Nå er jeg trett og glad og stolt, sier han.