Knallstart for sangkonkurranse

127 unge sangere fra hele verden er påmeldt konkurransen som blir avholdt i Bodø i 2022 og i igjen i kulturhovedstadsåret 2024. Skyhøyt nivå på deltagerne, melder direktør for Stormen Konserthus Rasmus Adrian.

25.01.202211:12 Tina Charlotte Andersen

Sangkonkurransen Aria Borealis Bodø vil samle noen av verdens fremste musikere og sangere  på området til en ni dagers festival til sommeren. Allerede har konkurransen fått en knallstart med hele 127 sangere fra 39 forskjellige nasjonaliteter som er påmeldt.

- Søkerantallet er langt over våre forventninger og vitner om at vi med Aria Borealis Bodø allerede er godt i gang med at skape en musikkbegivenhet av internasjonalt format i Bodø, sier Adrian.

 

Magisk ramme i Bodø

Dette er første gang en slik konkurranse finner sted i en arktisk by, noe som forhåpentligvis vil gi en magisk ramme rundt konkurransen. Det forventes at festivalen vil samle flere hundre musikere og sangere til konkurranseuken, og at det vil yre med klassisk musikk i byen. 

 

– Dette vil sette Norge på kartet kulturelt, og det vil være et sterkt bidrag til Bodø som kulturhovedstad når konkurransen gjentas i 2024, sier direktøren.

 

Dette betyr at også at det vil være mulighet for alle musikkinteresserte i Bodøregionen å delta i workshops, følge konserter, mesterklasser og foredrag, i tillegg til å få mulighet til å spille sammen med likesinnede. Tanken er at man gjennom musikalsk samarbeid og åpne prøver skal styrke kompetanse og skape et kreativt fellesskap – Ved å invitere et slikt musikalsk miljø til å samles vil det gi en unik mulighet til å styrke den lokale interessen og kompetansen, samtidig som man setter søkelyset på Bodø i kultursammenheng, sier Rasmus Adrian.

 

Begeistret jury

Også jurymedlem Dame Emma Kirkby er begeistret over oppslutningen.


— Det er tydelig at denne nye ideen har slått an, siden vi nå må velge blant over hundre utmerkede kandidater fra hele verden!

Deltakerlisten er fra alle verdensdeler, men Norge troner høyt på listen med 13 søkere. Bare Tyskland og Storbritannia har flere, og høyt på lista ligger også Canada, USA, Finland og Russland

 

— De innsendte videoene har talt sitt tydelige språk og gjort vår oppgave ekstremt vanskelig, Men jeg er virkelig glad for at de beste av dagens unge sangere får denne sjansen til å jobbe med slike fantastiske musikere, sier hun

 

Ikke alle de 127 påmeldte vil bli med til siste del av konkurransen i juni. Juryen har nå til 15. februar til å velge hvem som skal gå videre og bli med til Bodø i sommer. 

Unikt format

Aria Borealis Bodø har en unik form sammenlignet med andre musikkonkurranser. Alle kandidatene som kommer til Bodø, er allerede vinnere av den første delen av konkurransen som avholdes digitalt.

Målet med konkurransen er å finne de beste sangerne innenfor barokkmusikk i et format hvor samarbeidet står sentralt, og utviklingen av det kunstneriske og musikalske uttrykket spiller hovedrollen. I tillegg gir påmeldingen et inntrykk av at det kan bli en beintøff jobb for juryen.

- Jeg er virkelig imponert og er overbevist om at det i dette ansøkerfeltet gjemmer sig flere kommende internasjonale stjerner, fastslår direktøren.

Opplevelser i sentrum

Gjennom de to ytterligere rundene i Bodø får deltagerne så samarbeide med noen av de største navnene innenfor tidligmusikkfeltet og få veiledning av jurymedlemmene, som sopranen Dame Emma Kirkby og regissøren Stefan Herheim.

I tillegg blir ingen sendt hjem før konkurransen er over. Alt dette reduserer presset på deltagerne og legger grunnlaget for en konkurranse preget av gode musikalske opplevelser i tillegg til den spennende kampen om de gjeveste prisene. 

For øvrig består juryen av den finske sopranen Tuuli Lindeberg, cembalist og kunstnerisk leder for Concerto Copenhagen, Lars Ulrik Mortensen, og tenoren Anders J. Dahlin fra Sverige.

 

Aria Borealis Bodø arrangeres av Stormen Konserthus i samarbeid med Nordic Baroque Scene som er en samarbeidsplattform mellom de fire ledende nordiske barokkorkestrene Concerto Copenhagen, Finsk Barokkorkester, Drottningholms Barockensemble fra Sverige og norske Barokkanerne.

Les mer: ariaborealis.com

.

.

For øvrig består juryen av operaregissør Stefan Herheim, den finske sopranen Tuuli Lindeberg, cembalist og kunstnerisk leder for Concerto Copenhagen, Lars Ulrik Mortensen, og tenoren Anders J. Dahlin fra Sverige.