Samarbeider om knallfeiring

I to år har 17. mai feiringen vært digital på Stormen Konserthus. Nå forberedes det storfeiring både fysisk og digitalt.

10.05.202214:14 Tina Charlotte Andersen

Åpent hus, Tv-studio og ikke minst gratis festkonsert med Arktisk Filharmoni med sine nye Ukrainske orkestermedlemmer er noe av det som står på programmet for dagen. – Det er klart feiringen i år får en ekstra dimensjon, både med gjenåpning etter korona hvor man får muligheten til å samles, men også det at vi har det Ukrainske orkesteret her sammen med oss på en slik dag. Det er virkelig fantastisk det Arktisk Filharmoni har gjort her, sier direktør for Stormen Konserthus Rasmus Adrian.

Feiringen, som i god tradisjon arrangeres i partnerskap med Coop Nordland, blir nå fortsatt tilgjengelig for alle som ikke kommer seg til byen denne dagen via Tv studio med Knut Folkestad og Emilie Tverbak. Her blir det intervjuer i studio samt høydepunkter fra dagens markering rundt om i byen. Ellers blir det åpent hus med kafé, kake og is fra klokken 11.00 og frem til konserten starter klokken 14.00. Da kan alle se frem til et musikalsk pusterom på den store dagen. – Dette handler om å gi til folket i Bodø og da kan vi bidra med å feire på den måten vi kan, nemlig å sammen åpne storstua, sier Charlotte Gjertsen fra Arktisk Filharmoni.

 

Nasjonalromantikk med ny dimensjon

Det Ukrainske ensemblet Kyiv Soloists «strandet» på turné i Europa da krigen i Ukraina startet. Da de henvendte seg til Bodø for en gjesteopptreden ønsket Arktisk Filharmoni å gjøre mer og fikk i samarbeid med en rekke lokale aktører både bosatt og ansatt hele ensemblet. På 17. mai holder de sin første konsert sammen og skal spille nasjonalromantiske stykker fra Grieg og Halvorsen, i tillegg til at Kyiv Soloists skal spille et stykke fra deres hjemland.  - Det hele avsluttes med «Ja vi elsker», det kommer til å bli gåsehud, sier Charlotte Gjertsen fra Arktisk Filharmoni. Det er enighet rundt bordet om at tilskuddet fra Ukraina bringer en ny dimensjon inn i en nasjonal feiring. – 17. mai handler ikke bare om hurra for Norge, men det er en feiring av frihet. Da er det fint å være bevisst på at det foregår noe veldig nært oss, sier Adrian. For Arktisk Filharmoni er det et bevisst standpunkt å strekke ut hånden til de som er rammet av krigen. -  Vi inviterer også de Ukrainske flyktningene hit på dagen og håper de kommer og får oppleve denne foreningen av det norske og ukrainske. Musikk kan ha en samlende egenskap og vi er veldig heldig som får være med å bidra, sier Gjertsen.

 

Coop Nordland er en av bedriftene som er med å bidrar til folkefesten. – Det er en dag som betyr så utrolig mye på flere vis. Samhold, glede, frihet, tradisjoner og takknemlighet. Er det noe den siste tiden har vist oss, så er det at vi er helt avhengig av hverandre både lokalt og globalt. Vi har virkelig sett betydningen av å stå sammen. Dette blir en verdig, sterk og gledesfylt feiring for både liten og stor, sier Lars Jakob Hegge fra Coop Nordland.