Stormen Konserthus i millionsamarbeid med Bærum kulturhus

I tett samarbeid med Bærum kulturhus skal nå Stormen konserthus opp i europeisk elitedivisjon. - Stormen blir en viktig norsk spydspiss for å kunne realisere et stort internasjonalt samarbeid med seks andre land, sier leder Morten Walderhaug i Bærum kulturhus.

19.03.202109:05 Eline Christine Aunmo

Sammen med sju kunstneriske partnere og seks europeiske land, er målet å realisere storskala-produksjoner og formidling av dans og scenekunst med ungdom som målgruppe på tvers av kulturhusene.

- Vi har inngått et konkret samarbeid om et storskalaprosjekt og skal bruke våren til å søke EUs Kreativt Europa om midler til et prosjekt med en ramme på 40 millioner kroner. I den forbindelse har vi inngått samarbeid med Stormen konserthus som vil bli en viktig norsk spydspiss for å kunne realisere planene, sier Walderhaug.

Bærum kulturhus og Stormen konserthus inngår et stort samarbeid fram mot Bodø 2024. - Vi har inngått et konkret samarbeid om et storskalaprosjekt og skal bruke våren til å søke EUs Kreativt Europa om midler til et prosjekt med en ramme på 40 millioner kroner. Det dreier seg kort fortalt om formidling av dans og scenekunst med ungdom som målgruppe, sier leder Morten Walderhaug i Bærum kulturhus.

Stormen med aktiv rolle gjennom Bodø 2024

Prosjektet skal ledes av Bærum kulturhus, mens Stormen konserthus vil få en aktiv rolle gjennom mulighetene Bodø har som Europeisk kulturhovedstad 2024.

- Gjennom Bodø 2024 vil denne typen prosjekter løfte seg langt over det ordinære. Vi er allerede i gang med sju produksjoner med utgangspunkt i nonverbal scenekunst - dansere som jobber med hybride løsninger i grenseland mellom film, nysirkus og teaterinstallasjon. Samtlige av produksjonene har formidling og publikumsutviklingstiltak innarbeidet i produksjonstanken, sier Walderhaug.

Han forklarer at det handler om å nå ut, skape møteplasser og åpne opp for nye inntrykk og tanker som publikum normalt sett ikke møter.

- Produksjonene vi planlegger er ledende innen sin sjanger, med store «hot shots» innen scenekunst, plukket fra øverste hylle gjennom relasjoner over år. Vi samler de sterkeste kortene i en kurv, og lykkes vi med søknaden til EUs Kreativt Europa, så kommer vi til å spille i europeisk elitedivisjon i europeisk kulturliv. Likevel skal vi ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Søknaden skal behandles i EU-systemet og vi håper på svar høsten 2021. Går den ikke igjennom, så satser vi også uten tilskudd og gjennomfører deler av prosjektet uansett, sier Walderhaug.

Fant Bærum kulturhus gjennom research

At direktør Rasmus Adrian i Stormen konserthus og leder Morten Walderhaug i Bærum kulturhus nå har inngått et tett samarbeid, skjedde ved en litt spesiell tilfeldighet.

- Jeg kom til Norge for å starte i jobben min ved Stormen konserthus i slutten av april for snart ett år siden. Jeg gjorde da enkel research på hvilke kulturhus som jobbet på en slik måte jeg selv kunne tenkt meg å jobbe med Stormen konserthus, sier Adrian.

Han forteller at det handler om å gå fra et utleiekonsept til selv å ta ansvar for programmet på huset.

- I Stormen konserthus er vi i full gang med at produsentene våre i mye større grad har et kunstnerisk ansvar for programmet. Og gjennom research kunne jeg lese av organiseringen til Bærum kulturhus at de også jobber slik. Så hadde jeg hørt om Morten, om hvordan han har løftet opp Bærum konserthus til å bli en flott profil i kulturlivet. Så jeg tok kontakt, sier Adrian.

Når kontakten var etablert kom også prosjekter på bordet. Og siden Bærum kulturhus har bygget seg opp til å bli store på dans, ble Adrian inspirert til å utvikle noe helt eget for Bodø på lik linje med det det som har blitt skapt over tid i sør.

- Konserthuset har flere fokusområder framover. Ett av de er å lage et musikkteater i samarbeid med andre scener og skape et miljø i Bodø, med både norske og internasjonale kompanier. Kanskje bli like god på musikkteater som Bærum er på dans. I tillegg sitter Morten og hans medarbeidere på et spennende internasjonalt nettverk, som vi i Bodø også kan få gleden av. Så kan jeg bidra til dem med mitt nettverk, sier Adrian.

Direktør Rasmus Adrian i Stormen konserthus kom til Norge i slutten av april for snart ett år siden. - Jeg gjorde da enkel research på hvilke kulturhus som jobbet på en slik måte jeg selv kunne tenkt meg å jobbe med Stormen konserthus, og fant Bærum kulturhus og Morten Walderhaug, sier Adrian.

Digital illusjonist - et magisk show

Ett prosjekt som allerede er satt i gang i det nye samarbeidet, er det digitale interaktive showet med den anerkjente illusjonisten, mentalisten og performance-artisten Scott Silven.

- «The Journey» er en nyskapende digital forestilling jeg har funnet via mitt nettverk. Man kan kjøpe billetter via Stormen konserthus eller Bærum kulturhus - uansett hvor man befinner seg i verden, forteller Adrian.

Han forteller at han selv har opplevd den internasjonale forestillingen «The Journey», og sitter fortsatt med følelsen av å ha vært med på et mysterium.

- Silven tar oss med inn sitt eget barndomshjem i Skottland med et helt nytt og altoppslukende interaktivt konsept som virkelig forbløffer, selv om man sitter hjemme i egen stue og følger showet digitalt. Silven er en tanke-kunstner, som jeg virkelig anbefaler folk å oppleve. Det var svært interessant, en interaksjon jeg aldri har sett maken til, og som passer godt i den tiden vi er inne i nå. Også her beveger vi oss inn på et internasjonalt farvann, sier Adrian.

Møtes over teams

For både Adrian og Walderhaug har det blitt «dagligdags» å møtes over nettet, diskutere planer, gjesteopptredener, drodle over ideer og forskjellig typer samarbeid.

- Min fornemmelse er at Rasmus er en ambisiøs leder, også på kunstens vegne. Det er få kulturhus som velger å sette kunsten og kulturen i fokus og i større sammenheng. Dette har vi forsøkt å gjøre i Bærum over år. Det handler om en søken etter kunstfaglig kvalitet som rører seg nasjonalt og internasjonalt. Det handler om grunnleggende nysgjerrighet, det å bygge et publikum og en interesse for kunsten i samfunnet, sier Walderhaug.

- For meg er det viktig å ta ansvar som leder og forvalte ansvaret. Vi bruker skattekroner, og da må vi skape positivitet. Er det noe jeg og Morten deler, så er det troen på at kunst og kultur både er, skal være og bør være en viktig del av folks liv, sier Adrian.

Direktør Rasmus Adrian i Stormen konserthus og leder Morten Walderhaug i Bærum kulturhus møtes jevnlig over det nettbaserte møtestedet Teams. Her diskuteres det muligheter og samarbeid. Først ut er showet «The Journey» med den anerkjente illusjonisten og performance-artisten Scott Silven. (Foto: Skjermdump fra Teams)

- Vi skal bidra til å skape nye bilder av verden og understøtte åpenhet i måten vi omgår hverandre. Det er en viktig oppgave og et ansvar. Vi kan ikke tillate oss å overlevere dette til tilfeldighetene. Da er det viktig å ha en forståelse for hva mulighetene for kunst og kultur er i et samfunnsmessig perspektiv, sier Walderhaug.

De mener begge at det skulle vært mange flere og større samarbeid på tvers av kulturhusene rundt om i landet.

- Folk har en tendens til å sitte i sine bobler. Mange tror at samarbeid er vanskelig. Det er alenegang som er vanskelig, sier Walderhaug.

- Vi sitter solo hver for oss med egne problemstillinger. Så oppstår synergi, gjensidighet og samhold når vi utnytter mulighetene til å dele, avslutter Adrian.