- Vi hadde ingen særlig arena da jeg var ung

Dette forteller DJ og rapper Jørgen Nordeng (43). Også er kjent fra hiphop-gruppa Tungtvann og senere solokarrieren under navnet Joddski.

07.06.202117:44 Eline Christine Aunmo

Når han snakker om arena, så handler det ikke om mangelen på ungdomsklubber eller miljø, men om det å opptre på en skikkelig scene.

– Som DJ var fritidsklubben viktig, men vi hadde ikke mange andre arenaer å opptre på. Det store for meg tidlig i artistkarrieren var derfor Rock mot Rus i Andenes. Det var gjerne på turen hjem at nye band ble etablert, og det var denne scenen som virkelig satt fart på øvingen og ga motivasjon, forteller artisten.

For da visste de unge artistene at neste påske – da var sjansen der igjen for å kunne stå på en stor scene med publikum fra både Troms og Nordland. Da var sjansen der for å bli sett og hørt.

Rock mot Rus ble en drivkraft. Både for å starte band, men også for å øve. Det er viktig for en artist å bli hørt. Vi som skriver musikk, vi har et slags kompleks som handler om at vi har noe på hjertet, noe vi mener er viktig som vi ønsker at folk skal høre. Det er en stemme. Alle lager musikk for å bli hørt, sier Nordeng.

DJ og rapper Jørgen Nordeng (43) mener det er viktig å gripe sjanser som artist. Nå skal han fronte noe positivt og oppbyggende for kulturlivet i Bodø. – Jeg kan hinte til et prosjekt med byens proffe kulturaktører, teknikere, musikere og ikke minst folk, sier artisten. (Foto: Magnus Aune)

Store endringer for unge artister

Han forteller om trender på 90-tallet, litt andre forutsetninger for unge musikere som vil opp og fram, om steder som hadde gode fasiliteter for spirende artister og det å gripe sjansen for å bli hørt når man får muligheten.

– Jeg husker at det var ti ganger flere band som dukket opp fra steder der det var tilrettelagt med øvingslokale. Folk møttes og laget musikk sammen. Skulle man bli hørt, så var det noe annet enn i dag. Nå er alt på nettet. Folk kan lage musikk hjemme og alle kan gi ut musikk. Men det gjør det er vanskeligere å oppdage talenter. De drukner fort der ute, og det er vanskelig å vite hva som rører seg, sier Nordeng.

Han forteller at han tidlig i karrieren alltid grep sjanser som dukket opp. Og mener det er veldig viktig for å komme opp og fram.

– Har man lyst til å lage musikk da tar man sjanser som byr seg - det har jeg bestandig gjort. Lysten til å opptre er noe man bare har som artist. Selv er jeg ganske introvert som privatperson, men med stor trang til å gjøre det mest ekstroverte som er, nemlig å formidle, sier artisten.

– Blir du nervøs når du skal opp på en scene Jørgen?

– Nja, jeg er mest bekymret for teksten, om jeg skal huske alt. Så kan jeg bli nervøs med tanke på publikum. Lure på om det faktisk kommer folk. Dette var særlig sårbart når jeg var ung, sier han.

– En stor mulighet

Nordeng kan nå avsløre at det snart skal skje noe veldig spennende i Bodø. Noe han selv definitivt hadde kastet seg ut i hvis muligheten hadde vært der når han var ung.

– Nå har det vært stille lenge i vår bransje, og nå på torsdag 10. juni klokken 13.30 skal jeg være med og fronte noe veldig oppbyggende og positivt for kulturlivet i byen. Jeg kan hinte til proffe kulturaktører, teknikere, musikere og ikke minst folk, sier Nordeng.

Kanskje byens største begivenhet i 2022 under stikkordene konkurranse, folkefest og et storslagent show.