Har ansatt VFX-artist Lars-Henrik Knapper Lunde (25)

- En VFX-artist er den som lager alle dragene i Game of Thrones, forteller Lars-Henrik når han skal forklare hva utdannelsen hans handler om. Nå skal han bruke filmkunnskapene sine i Stormen konserthus.

23.03.202208:37 Tina Charlotte Andersen

- At jeg havnet i Bodø, er vel en kombinasjon av litt forskjellig. Samboeren min hadde bodd i Bodø fra ungdomsskolen av, og hadde lyst til å flytte hjem etter studiene hvis det var jobbmuligheter her. Og da hun fikk seg jobb på Nordlandssykehuset, så flytta vi hit, og rett etterpå dukka denne jobben i konserthuset opp. Jeg føler meg heldig, sier Lars-Henrik.

 Han forteller at han egentlig ikke ante hvordan ting kom til å utvikle seg etter flyttingen nordover fra Oslo, men at alt bare har «landet» litt etter litt.

 - Jeg har vel egentlig fått drømmejobben, selv om jeg egentlig ikke så etter en slik type jobb. Men da den først dukket opp og jeg skjønte hva hverdagen min kom til å bli, så var det helt perfekt. Og jeg trives i Bodø, har vært her før og etter å aldri hatt fotballinteresse i hele mitt liv - så har jeg blitt dratt inn i Bodø Glimt-verdenen. Det startet med én kamp, og nå er jeg hekta, smiler Lars-Henrik.

 Han mener nordlendinger virker hjemmekjære og at de har en sterk identitet knyttet til byen.

 - Jeg opplever et veldig stort samhold blant folk her, og det er veldig synlig etter flere år i hovedstaden, sier Lars-Henrik, som opprinnelig kommer fra Lindeberg rett ved Gardermoen.

 Lars-Henrik Knapper Lunde (25) tror jobben på Stormen konserthus kan utvikle seg i mange retninger. - Det er veldig intenst, men utrolig artig å sitte og live-klippe en konsert. Målet er å live-streame en del konserter og det tror jeg blir bra, sier han.

Fra pianokonserter til artistintervjuer

Og jobbhverdagen - den blir variert. Allerede har Lars-Henrik jobbet med et filmprosjekt i forbindelse med «Den store Låtfesten» og filmet konserter under blant annet Bodø Jazz Open.

- Dette er en variert jobb. Det kan være dager på kontoret hvor jeg klipper og redigerer en konsert, eller dager jeg er med på rigging til konserter, styrer kameraer og filmer mens jeg live-klipper. Det er veldig mange forskjellige arrangementer her, alt fra pianokonsert til rockekonserter, dans og teater. Og da er det om å planlegge slik at bildene blir så kule som mulig. Så kreativiteten får jeg brukt, sier Lars-Henrik.

Han forteller at Stormen konserthus nå satser stort på video, noe som blir veldig spennende framover.

- Vi har godt utstyr og kan få til mye nytt og bra framover. Og jobben min, den er todelt. Jeg skal ta opptak av arrangementer på Stormen konserthus, og i tillegg produsere innhold for markedsavdelingen. Det kan være å intervjue artister eller hva som helst egentlig innenfor film, forteller Lars-Henrik.

Hva er egentlig en VFX-artist?

 Lars-Henrik forteller om utdannelsen, at en «VFX-artist» jobber med alt som omhandler etterarbeid, redigering, klipping og visuelle effekter, men også det å planlegge opptak før filming. 

 - Jeg studerte ved Høgskolen i Kristiania, og etter Visual Effects-studiet kan man jobbe med effekter både innenfor film- og TV-produksjon. Alt «fake» i film er VFX i basis, som eksplosjoner og drager - ja alt sånt. Det er den kule siden av yrket, men vi gjør også mye «green screen-arbeid». Det handler om å filme skuespillere på grønn bakgrunn, for så å fjerne den grønne bakgrunnen og putte skuespilleren inn i en scene, forklarer Lars-Henrik.  

 I tillegg har Lars-Henrik gått på medie- og kommunikasjonslinjen ved Nordmøre folkehøgskole, laget kortfilmer og egentlig hatt interessen for å lage film helt siden ungdomsskolen.

- Film er en lidenskap, og det er utrolig artig at jeg endte opp her på Stormen konserthus med tanke på at jeg spilte i korps helt siden jeg var liten. Det har blitt et slags møte mellom to interesser i samme jobb, forteller VFX-artisten.

- Det skjer mye i Bodø

Lars-Henrik synes det er spennende at det skjer mye i Bodø. Han nevner Bodø 2024 som eksempel, men også mye spennende bare innad i Stormen konserthus - og ikke minst Bodø Glimt. 

- Jeg ser nok for meg å bli værende her i Bodø. Det er positivt her, og jeg blir kasta ut i prosjekter med følelsen av at jeg faktisk kan bidra. Jeg får spørsmålet om hva jeg har lyst til å bidra med, og det er artig. Det er artig å skape, sier Lars-Henrik.

 For hva er ikke bedre enn å få jobbe med det man liker aller best?

 - Det startet med et filmkamera på ungdomsskolen, og veien har blitt til underveis. Og skal jeg trekke fram det mest spennende jeg har gjort til nå, tror jeg må være jobben med Kampen om Narvik. Det var min siste filmindustrijobb med eksplosjoner og skyting. Jeg gleder meg veldig til å se den filmen nå den kommer ut. Det er en spesiell følelse å vite at det jeg har laget når ut til folk. Og gjør den det bra, er det ekstra artig å ha bidratt, avslutter Lars-Henrik.