INNI skal feire den nordnorske råskapen

For søstrene Anna og Kristin Holand (INNI) fra Steigen har musikken bestandig vært en del av søsterskapet. Nå tar de med seg glede, spirit og entusiasme inn i Stormen konserthus for å delta i Den store Låtfesten. - Vi er som to kalver som slippes ut på beite i sola, sier de.

11.11.202112:43 Frida Bringslimark

Fortell om låta deres, hva handler den om?

- Det er jo ganske heftig å bo i nord. Nordnorske følelser er litt som det nordnorske været. Når det er bra, så finnes det ikke noe bedre. Når det er dårlig, så er det nesten som at vi blir revet over ende. Når det stormer som verst i livet får vi tilgang til noen superkrefter. Låta inneholder en oppskrift om hvordan å vende seg mot naturens visdom og bli minnet på at det som kan virke som et helsikes kaos, faktisk er sånn som naturen fungerer. “Hvis det bare er kaldt nok” er en feiring av råskapen som herjer i oss og rundt oss. 


Hva inspirerte dere til å delta i den store låtfesten?

- Vi har vært i en slags «dvale» i halvannet år nå. Vi flyttet hjem til Steigen fra Oslo for å satse på musikk, og har i koronatiden bare vært i en slags boble hvor vi har laget masse nytt og utforsket. Så kom Låtfesten, en perfekt mulighet til å komme ut i lyset i Stormen. Det var perfekt timing, rett fra dvale og inn i storstua. 

Hvilke forventninger har dere til den store låtfesten?

- Vi forventer å ha det artig, møte masse folk, de som er i studio, nye samarbeidspartnere og ikke minst publikum. Vi har en strategi om å «målljkose» oss hele veien. Vi er som to kalver som blir sluppet ut på beite i sola. Så er vi også veldig klar for å overraske oss selv underveis. 

 

I hvor mange år har dere drevet med musikk?

- Hele livet! Vi har vokst opp på gård, sang i fjøset, i traktoren og hjemme mens pappa spilte gitar. Vi har spilt masse instrumenter og holdt holoi opp gjennom årene. Vi sto på en scene sammen for første gang for 10 år siden. Da framførte vi egen musikk. Likevel er det de to siste årene at vi har funnet ut at vi vil legge alt fokus på musikken - etter en lang oppvarming siden barndommen.

Hvor mye tid bruker dere på musikk?

- Vi tenker vel og hører på musikk hver dag, men øvingen - den går i perioder. Noen ganger veldig mye, andre ganger mindre. Vi har kanskje tatt med oss sesong-arbeidsrytmen fra gården i vår måte å jobbe på. Det å gjøre andre ting inspirerer også, og vi ønsker å være hele mennesker som innebærer mange interesser. Og i det er musikken én vei å gå. 

Hva er deres ambisjoner med musikken?

- Vi har lyst til å nå så langt som overhodet mulig. Også at musikken får en betydning for andre. At den blir en del av hverdagen og at folk kjenner seg igjen i den på sin måte. Vi innbiller oss at musikken vi lager har en følelse som vi deler med andre. I ambisjonene ligger det også håp om at folk som hører på finner styrke og trøst - rett og slett får et bedre liv av musikken. Å skrive en låt er ofte egen medisin, det vi selv trenger å høre. 

Hvem er deres musikalske forbilder?

- Det er så mange, men Halvdan Sivertsen-kassetten, den vokste vi opp med. Den ble spilt på kjøkkenet. Så vi fikk inn den nordnorske musikken tidlig, og det har nok formet identiteten vår. Slikt er fint å bære med seg i livet. 

Hva er det mest interessante dere har gjort innenfor musikken til nå?

- Vi har jo ikke kommet ut av skallet vårt enda, men det har vært sykt interessant å ha vært i musikk-bobla den siste tiden. Virkelig fantastisk å få utforske musikk i halvannet år. Det å gradvis gå fra å ha en hobby til at det faktisk kan være noe her. 

Hva er deres største utfordring akkurat NÅ med tanke på det å drive med musikk?

- Vi har bestemt oss for å bo i Steigen og det å drive med musikk herifra føles vågalt. Her er få scener og få kollegaer. Vi er litt alene, og det er ikke så mye støtte. Når vi er i studio er det ikke bare å få hjelp, og vi må finne ut av ting selv. Likevel kan utfordringene også være en fordel med tanke på det å utvikle noe eget. Det føles litt crazy å flytte fra Oslo til Steigen for å satse. Da var det en god bekreftelse å få bli med i Den store Låtfesten. 

Hva er deres beste egenskap som artister?

- Vi har en unik bakgrunn fra langt ute på bygda ute i havgapet. To søstre vokst opp på en gård. Så er vi jordnære. Musikk var ikke den logiske skjebnen for oss. Ingen i slekta har vært musikere eller kunstnere. Helt fjernt. Det er også en fordel at vi er to ganske like sjeler. Det er både en trygghet, men også utfordrende. Alt forsterkes. 

Fortell en ting folk flest ikke vet om dere! 

- At vi aldri har kranglet om samme fyr, haha. Vi har nemlig ulik legning.