Stormenprofil 2019: Ola Kvernberg

06.08.201814:00 Synne Marie Tømmerberg

Stormenprofil 2018 er Ola Kvernberg, en av landets mest aktuelle musikere. I løpet av 2019 skal han presentere tre musikalske prosjekt som til sammen viser hans enorme allsidighet som komponist og musiker.

Ola Kvernberg er født og oppvokst i Fræna utenfor Molde. Han begynte å spille klassisk fiolin allerede som seksåring, og vant tredjepris i en stor fiolinkonkurranse i Italia allerede som fjortenåring. To år senere oppdaget han jazz gjennom albumet «Two of a Kind» med Svend Asmussen og Stéphane Grappelli.

Kvernberg ble på kort tid sentral i den unge delen av jazzmiljøet i Molde, og fikk sitt nasjonale gjennombrudd som 17-åring med Hot Club de Norvége på Djangofestivalen i Oslo vinteren 2000. Det resulterte i et debutalbum med supergitaristen Jimmy Rosenberg og medvirkning på flere andre album med Hot Club de Norvège. Siden har han medvirket i et utall sammenhenger og opptrådt over store deler av verden, og dessuten fullført et fireårig studium ved Institutt for Musikk, Jazzlinja ved NTNU i Trondheim.

Kvernberg har utgitt en rekke album med egen musikk som spenner fra moderne jazz til bluegrass. Blant utgivelsene kan nevnes Ola Kvernberg (2001), Ola Kvernberg Trio – Cats & Doug (2002, med gitaristen Doug Raney og bassisten Steinar Raknes), Folk (2009) og Northern Tapes (2013).

Kvernberg mottok Spellemannprisen i kategorien jazz for albumet Liarbird i 2011, en utgivelse basert på et bestillingsverk for Molde Jazzfestival i 2010. The Mechanical Fair, en innspilling gjort i samarbeid med Trondheimssolistene og basert på verket Mechanical Fair først fremført under Kongsberg Jazzfestival i 2013, ble nominert til Spellemannpris i 2014.

Kvernberg er også en ettertraktet filmmusikk-komponist. Han har blant annet skrevet musikken til filmen "Jag etter Vind", som vant Kanonprisen i 2014 og musikken til dokumentaren "Two Raging Grannies" ble i 2015  nominert til "Grand Scores", som er europeisk filmmusikk sin Oscarpris.

Ola Kvernberg vant Bendiksenprisen i 2018 og 2019 åpnet med at han ble tildelt Liv Ullmann-prisen, som er Adresseavisens hovedpris innen kultur.
 

Prosjektene:

Steamdome Sinus - 2. februar
Steamdome ble en av fjorårets store musikalske snakkiser og sekserne haglet nærmest etter det Spellemannpris-nominerte albumet. Etter konserter på Moldejazz, Øyafestivalen, Kongsberg Jazzfestival og Vinjerock og en måned på Norgesturné i fjor høst, regnes Steamdome nå som noe av det råeste som finnes av liveband i dag. Konserten på Sinus arrangeres i samarbeid med Ad lib Jazzklubb og Bodø Jazz Open.

 

Engegårdkvartetten & Ola Kvernberg - Lille sal - 24. oktober
Nyskrevet verk - skrevet for, og fremført sammen med Arvid Engegårds legendariske strykekvartett. Samarbeidet mellom Ola Kvernberg og Engegårdkvartetten startet i 2017 da Kvernbergs stykke «Flukten» ble urfremført i Oslo. Verket ble mottatt med stående ovasjoner i Gamle Logen, og flere konserter fulgte.

 

Finalen - Store sal - november
Denne konserten vil bli offentliggjort i slutten av februar.


Bodø Kulturhus/Stormen Konserthus har siden 2012 hatt en musiker knyttet til seg som årets profil. Som årets musikerprofil skal man gjøre flere spennende prosjekter og sette sitt preg på konserthusprogrammet. Samtidig skal man berike publikum med konserter av høy internasjonal standard og kvalitet. Tidligere Stormen-profiler har vært Arvid Engegård, Marianne Beate Kielland, Leif Ove Andsnes, Kari Bremnes, Tora Augestad, Roland Pöntinen og Eldbjørg Hemsing.