Feirer 20 år med lunsjkonserter

Barneminister i Arktisk Filharmoni Marie Synnøve Stokke, Produsent Andreas Lea, direktør på Stormen Konserthus Rasmus Adrian, AF —Salg- arrangement og publikum Charlotte Gjertsen

Fredag er det 20 år siden lunsjkonsertene startet opp og det har blitt gjennomført hundrevis av gratis konserter opp gjennom årene. - Disse fredagene gir oss så mye glede fordi de gir oss en tett kontakt med publikum, sier direktør på Stormen Konserthus Rasmus Adrian.

- Det er ganske rart å tenke på at noe har vært så populært gjennom 20 år, sier produsent Andreas Lea.

På fredagene er det kø før sperrebåndene til foajeområdet åpnes og man ønskes velkommen til lunsj, kake og kaffe. Og hver gang bys det på ulike musikalske innslag fra Arktisk Filharmoni på scenen, med lyset fra været i Bodø som lyser opp scenen.

Ifølge Lea er lunsjkonserten viktig for konserthuset fordi den har en lav terskel. - Det er viktig for oss å ha gratis tilbud. Økonomi skal ikke være en faktor for om du kan ha en god kulturopplevelse i Stormen, konstaterer han.

Men både han og barneminister i Arktisk Filharmoni Marie Synnøve Stokke er enige om at det beste med disse fredagene er at de har en sterkt sosialt aspekt. Mange er stamgjester og treffer kjente til en prat på disse dagene. - Kultur handler om menneskemøter og det er fint å ha konsepter som har en så fin sosial ramme rundt, i tillegg til en flott konsert. Det er fint å se at vi kan være en del av hverdagen til folk i Bodø. Det er jo det vi jobber for, sier Lea.

I følge Marie er det ofte har fått tilbakemelding fra gjestene når hun har vært med som pianist, om at lunsjkonsertene betyr noe for livskvaliteten og at dette tilbudet er viktig for dem. - Det er jo ganske fantastisk å få høre, sier hun.

Løs snipp

Reportoiret på konsertene annonseres aldri. Det er en del av konseptet at det alltid er en overraskelse fra musikerne. Det kan komme hva som helst, noe som ser ut til å slå godt an hos publikum. Og av og til får publikum seg noen ordentlige overraskelser.

- Publikum liker det og de er veldig åpne til sinns. De tåler litt nytt eller snålt og de er veldig kunnskapsrike og trofaste. Det gjør også at musikerne liker å spille disse konsertene, forteller Stokke.

Hun fremhever at det er en viktig arena for klassisk musikk fordi det er lite stiv snipp og avslappet stemning. - Det er flott at man kan presentere klassisk musikk hvor det er en avslappet ramme og du ikke trenger å bekymre deg for når du kan klappe eller om du kan hoste. Publikum føler det er hjemme i stua. De snakker gjerne med musikerne i etterkant. Man kan si at det ingen scenekant på disse konsertene, sier barneministeren. .

Samarbeid

Det er samarbeidet mellom Arktisk Filharmoni og Stormen konserthus som har dannet grunnlaget for lunsjkonsertene. - Uten orkesteret hadde dette ikke eksistert. Det er et veldig viktig samarbeid mellom oss, som jeg tror vi begge ser verdien av. Vi får til et helhetlig konsept som er veldig bra. det er et fruktbart samarbeid, roser Lea.

Lunsjkonserten startet i sin tid fordi man hadde lite produskjonsmidler og man ønsket å få en mer jevnlig fremføring. I følge Marie er situasjonen i dag helt andereldes. Nå har orkesteret så mye å gjøre at man leier inn gjester ved siden av. - Nå må vi lete godt etter noen som er ledig og finner vi det så får de straks i oppgave finne fint program. Denne kommende sesongen kan jeg fortelle at det blir det mye Arktisk Filharmoni fremførelser, så det gleder vi oss til, avslutter Marie.

Velkommen til lunsjkonsert og feiring på fredag med gratis kake!

Forrige
Forrige

En uke smekkfull av artister, historie og feiring!

Neste
Neste

Her kan du lese høstprogrammet digitalt