En uke smekkfull av artister, historie og feiring!

Disse skal sørge for jubileumsuke på Sinus i november. - Det er samarbeidet på tvers av musikk-klubbene i Bodø som er kjernen på Sinus, sier kommunikasjonssjef på Stormen Konserthus Tina Andersen. Fra venstre: Daglig leder i Adlib Jazzklubb Erik Johansen, historiker Kjell Nordeng, kommunikasjonssjef på Stormen Konserthus Tina Andersen, produsent på Stormen Konserthus Runar Hellesø og Kai Fjellberg fra Bodø Bluesklubb.

Gled deg til jubileumsfeiring 6.-11. november når Sinus fyller hele 40 år. - Det blir en uke som hedrer den musikalske smeltedigelen som Sinus er. Det blir helt rått, sier produsent på Stormen Konserthus Runar Hellesø.

Gled deg til sofapraten på scenen under jubileet. - Jeg skal prøve å holde meg til tiden, men det er så vanvittig mye spennende som har skjedd opp gjennom 40 år, sier Nordeng. Her sammen med Marianne Vigerust og Svein Bjørhusdal fra Stormen.

Hver dag får sin egen sjanger under jubileet. Mandager har alltid vært synonymt med Bodø Big Band som alltid har hatt øvingene sine på Sinus da. Derfor starter uka med en fullsatt scene bandet sammen med kjente lokale solister. Tirsdager er det alltid ungdomsklubb på Sinus og feires dermed med ungdomskonsert og street dance for ungdom. Resten av uken blir det hver sin dag for jazz, blues, rock og pop med konserter og ikke minst tilbakeblikk med en som virkelig kan Sinus-historien, nemlig Kjell Nordeng.

- Vi er heldige som kan dra på en så viktig kilde som Kjell. Sinus har en vanvittig historie med flere lokasjoner, drama, underslag, men mest av alt en musikalsk historie som overgår de fleste på norgesbasis, sier Svein Bjørhusdal.

Dermed kan publikum glede seg til et jubileum som tar for seg hele historien til Sinus, med både rock, vise, jazz, pop og blues på plakaten.

Sinus logoen har bilder fra både gamle og nye Sinus.

Ble født ut av samarbeid

Sinus ble til som et resultat av at de ulike musikk-klubbene bestemte seg for at de kunne gå sammen om én scene i stedet for at de arrangerte konserter hver for seg. I 1983 åpnet Sinus i Sjøhuset og ble raskt populært både for musikere og publikum. I følge Nordeng var det sterke samarbeidet spesielt for Sinus. - Det at det var en så sterk integrasjon mellom klubbene gjorde musikkmiljøet utrolig sterkt. Det gjorde at Bodø Kommune til slutt ikke kunne overse betydningen av dette og måtte gå inn med midler til slutt, forteller han.

Nå 40 år senere er Sinus fortsatt hovedscene for Nordnorsk Jazzsenter og Bodø Bluesklubb. Samarbeid og sjangervariasjon er fortsatt kjernen i det som er Sinus. - Det sier litt om krafta i musikkmiljøet i Bodø. Det er ingen tvil om at sjelen til Sinus handler om et felleskap på tvers av sjanger i tillegg til den sterke lokale forankringen, sier kommunikasjonssjef Tina Andersen. - Vi er ufattelig glad for at både jazz og blues miljøet fortsatt hører til her.


Vi skal feire det Sinus har vært og hva det er i dag, for byen og for musikkmiljøet.
— Runar Hellsø

Feiring av det gamle og det nye

Uka feires ikke bare med konserter, men med bildeutstilling i foajéen, ny Sinus logo i samarbeid med Gunderssons og eget Sinus produkt sammen med Bådin. Den røde tråden er at det er en kombinasjon av det gamle og det nye som symboliseres.

- Det er også viktig at vi sammen med tilbakeblikket ser hva Sinus er nå og skuer fremover. Det har vært viktig for oss å gjenopprette en lav terskel for kulturmiljøet å komme inn på Sinus noe som gjenspeiles spesielt i Sinus Lokalt, sier Svein Bjørhusdal.

Svein Bjørhusdal er primus motor for Sinus Lokalt. - Det er så mye talent i Bodø som må løftes frem. Nå får de en første sceneopplevelse som kan gi de starten på karrieren, sier han.

Siden 2019 har Sinus satset på å styrke inngangen for det lokale kulturlivet i tillegg til å satse på de unge i byen, gjennom Sinus Lokalt, studentserien Sinus NU og ungdomsklubben Sinus Sona.

- Hjertet til Sinus ligger hos den sterke tilknytningen til kulturmiljøet i byen, det er der vi må være, sier Bjørhusdal.

Program jubileumsuka:

Forrige
Forrige

- Jeg vil se flere ungdommer bli flinke. Jeg vil oppleve mer.

Neste
Neste

Feirer 20 år med lunsjkonserter