Demenskoret inntar storsalen

Konserthuset og Gode Øyeblikk går sammen om å skape en uforglemmelig opplevelse når Bodø Demenskor inntar storsalen med sin sommerkonsert. Sammen med Arktisk Filharmoni og to lokale kor skal Demenskoret «Vænna førr livet» by på en konsertopplevelse utenom det vanlige.

 

Har troen på at det blir ekte lidenskap og musikalsk glede på scenen: Fra venstre: Produsent på Stormen Konserthus Elisabeth Trones Berg, Barneminister i Arktisk Filharmoni Marie Synnøve Stokke, daglig leder Linn Hege Larsen og Siv Helskog, spesialsykepleier og avdelingsleder, begge fra Gode Øyeblikk.  

Linn Hege Larsen, daglig leder for Gode Øyeblikk, forteller: "Dette er en fantastisk mulighet for demenskoret å vise hva de kan, og målet vårt har hele tiden vært å komme i storsalen på sikt, så dette er veldig stas. Vi er veldig glad for at Stormen har lyst å gjøre dette sammen med oss.

 Det er korene «Korrækte damer og Breivik Sangerlag som sammen med demenskoret og Arktisk Filharmoni skal fylle scenen med rundt 80 sangere på sommerkonserten. Med så mange dyktige sangere og musikere på scenen kan det forventes en kveld med mye følelser og mektige musikalske øyeblikk.

Ifølge produsent på Stormen Konserthus Elisabeth Trones Berg så er arrangementet og samarbeidet noe som konserthuset føler sterkt for.

-       Da demenskoret tok kontakt og ville leie seg inn i en av våre mindre saler, så var det raskt klart for oss at vi ville være med på dette. Vi hev oss rundt og omrokerte en del internt, slik at vi kunne gå inn og være medarrangør og tilby store sal. Det er en sak som passer veldig godt inn i vårt mål om å være der for folk i hele livsløpet, forteller hun. 

Ifølge henne er det også et bevis på hva musikk og kultur kan bety.

– Det som er så fint er å se at det i livets verste øyeblikk, hvor man nærmest mister en bit av seg selv daglig, noen til og med evnen til tale så sitter sanger dypt lagret i minnet og kan få denne kulturbiten som bor i oss alle til å blomstre og bringe frem minner langt nede fra dypet, sier hun. 

 Dette støttes av Larsen:

-       Man vet mye om hva sang og musikk gjør med mennesker som har en demensdiagnose, og det kom godt frem i NRK serien. Sang knytter seg til andre senter i hjernen og er knyttet til blant annet følelser og minner. Man vet jo selv at man kan høre en sang og så kan man plutselig huske hvordan det luktet på barnerommet. Det kan bety mye, sier hun.   

Ekte livsglede

«Vænna førr livet» ble startet i mars 2023, i samarbeid med Bodø Kommune og består i dag av 15 deltagere mellom 61-87 år, to dirigenter og en pianist. Hver uke møtes de til korøvelse og kaffe sammen med pårørende.

 – Vi kaller det ekte livsglede hver uke. De er en flott gjeng og de er så glade for å se hverandre hver gang de møtes. Noen kaller det ukas høydepunkt, forteller Gode Øyeblikk lederen. 

Konserten og NRK serien har som mål å vise at det er masse mestring selv om man har fått en demensdiagnose.

-              Det betyr ikke at det er over. Det er fortsatt masse mestring, masse humor og masse livsglede, emn det kan kreve noe tilrettelegging for at man skal kunne være med.

Ifølge Elisabeth Trones Berg er det ekstra viktig at denne gruppen blir løftet frem: I en tid hvor det er kutt i kulturen, ikke bare hos oss, men hos alle. Så er det ekstra viktig å løfte frem denne gruppen som kanskje ikke er så synlig og som trenger en plattform hvor de kan skinne. Jeg er så fornøyd med at den plattformen ble store sal og ikke foajé, at vi fikk det til, sier hun.

 

Publikum kan bidra til videre støtte

 Kosta Jevtic, Pianist Bodø kulturskole - Berit Pedersen, dirigent -  Charlotte Espejord Jakobsen, dirigent - daglig leder Linn Hege Larsen, Siv Helskog, spesialsykepleier og avdelingsleder, begge fra Gode Øyeblikk.  

Linn Hege Larsen er veldig fornøyd med at de fikk startet et kor for mennesker med demens i Bodø, takket være mange engasjerte støttespillere. Alt overskudd fra billettsalget til konserten vil gå til å drifte koret videre i 2025.

– Alle som kommer, er med på å støtte en god sak, forsikrer hun.

Larsen håper at konserten kan bidra til å redusere stigmaet, tiltrekke flere kordeltakere, og sikre at demenskoret blir et varig tilbud i Bodø kommune.

-              Vi håper det kan bidra til å ta ned stigma knyttet til dette. Du kan ikke trene deg bort fra dette, du kan ikke medisinere deg ut. Det er bare noe du plutselig får og så må du håndtere det. Og vi vet jo at antallet personer med demens skal doble seg mot 2030, så dette blir bare mer og mer aktuelt, sier hun.    

Korøvingene blir beskrevet som ukens høydepunkt.

På spørsmål om hennes håp for konserten, svarer Larsen:

-              Jeg håper det blir en god opplevelse for alle, for publikum, deltakerne og Stormen. Jeg håper at det gir en merverdi, at man kjenner at det var en god stund. Og hvis det blir suksess så kan vi kanskje gjøre det igjen til neste år, kanskje med nye gjester."

 

Forrige
Forrige

Glimrende timing for å se seg tilbake

Neste
Neste

Fem raske om høstprogrammet med Kristine