- Jeg vil se flere ungdommer bli flinke. Jeg vil oppleve mer.

På vei til cellegiftbehandling satt Svein Bjørhusdal på flyet og tittet ut av vinduet. Hver søndag. Med Nils Petter Molværs «Khmer» på øret, grublet han på alt han kunne gå glipp av. Heldigvis var ikke det et alternativ. Svein skulle ikke dø.  

Svein jobber som scenemester og bookingansvarlig på konsertscenen Sinus i Bodø. Helt siden 1992, da han var med på å åpne Sentrum Scene har han engasjert seg i musikk, kultur og ungdom. Hjertet og engasjementet for ungdom har alltid vært til stede, men ble betydelig forandret etter at han i 2017 ble kreftsyk. Etter operasjon ble Svein liggende i koma i 20 døgn, tre av dem svært kritisk.  

- Legene kunne ikke gjøre noe mer, og det var ingen som visste om jeg ville overleve. Det gjorde jeg heldigvis, forteller Svein med en klump i halsen.

 

Motivert av ungdommen

Det er nemlig ingen enkel sak å åpne seg opp om. Tiden etter den verste sykdomsperioden bar preg av mange utfordringer, men han var fast bestemt på å ikke gi seg. Kirurgene forutså et halvår med sykemeldinger, men Svein var tilbake bare en uke etter rehabiliteringen var over.  

- Den sterkeste motivasjonen for å bli frisk var ungdommen og Sinus. Jeg har nok en slitsom jobb, men jeg er ganske sikker på at jeg har byens kuleste, smiler han stolt.  

Arbeidsbeskrivelsen ses på som en formalitet. Svein prøver å forklare hva han egentlig driver med – men spørsmålet er nært sagt vanskelig å svare kortfattet på. Det bunner i hans genuine engasjement og hjerte for kultur og læring. Han er rett og slett involvert i litt av hvert.

- Det som rører meg mest, er å se folk som bruker tida si på å øve for å bli bra. Det blir jeg rett og slett fryktelig rørt av, sier Svein.

Sona, som tidligere ble kalt Sinus Café er en av konseptene Svein jobber tett opp mot. Det er en gratis møteplass for ungdom mellom 13 og 19 år, og en arena hvor Svein bringer videre kunnskap og erfaringer han selv har fått fra de «store» stjernene rundt om.  

- Jeg har jo jobbet med veldig mange flinke band, blant annet Dum Dum Boys, Morten Abel, Unni Wilhelmsen, Manna og flere. Gjennom dem har jeg lært veldig mye som jeg gjerne ønsker å gi videre til alle de unge, spirende musikerne på Sinus.

Var redd Mr. Sinus ikke skulle komme tilbake

Svein Bjørhusdal kalles av flere «Mr. Sinus», og det er ikke uten grunn. Han omtales også som ryggraden i konseptet Sinus. Han bærer med seg en historie og erfaringer fra gamle Sinus som har vært essensiell i utviklingen av det som er Sinus i dag, og hva det vil være i framtiden. Han er genuint opptatt av musikk, og brenner for å hjelpe barn og ungdom med å nå sine drømmer og mål. Kolleger ved Konserthuset har mange gode historier å dra frem når vi kommer i snakk om Svein rundt kaffebordet, og alle enes om at han er en viktig ressurs på huset.

- I perioden da Svein var syk, var vi usikre på om han noen gang kom til å komme tilbake. Det gjorde han heldigvis, både for oss, men mest av alt for ungdommen og det lokale musikkmiljøet, forteller kollega og produsent Elisabeth Trones Berg.

- Jeg vil si han er en mentor på mange måter! Han er bestemt, men på en god måte. Folk vet hvor de har han og at han vil det beste, legger Elisabeth til.

Når muligheten for å hjelpe til byr seg, er Svein blant de første som stiller opp, for eksempel når ungdommen trenger hjelp til å lære seg å stemme eller stille inn instrumenter og anlegg.

- For meg er det viktig at de får lære seg disse tingene selv. Samtidig er jeg opptatt av å aldri stå i veien for det kreative. Bodø har ingen goder av å sitte igjen med kopier av meg selv. De må få utføre det på sin måte, for det er den utviklingen som kan by på store oppdagelser, forteller han.

En mann full av ulike talenter

Kollega Elisabeth møtte Svein for første gang allerede i for mange år siden. Men gjennom en helt annen arena enn musikk.  

- Historien er litt morsom, for første gang jeg møtte Svein, observerte jeg han i opptrening av en araberhest, uten sal og grime. Jeg ble mildt sagt sjokkert da jeg senere fant ut at han drev med musikk! For de fleste er det motsatt, de blir overrasket over at han driver med hest, humrer Elisabeth.

Svein er nemlig en kjent hestetrener, og har siden i 1992 jobbet med «Natural Horsemanship», en rekke hestetreningsteknikker som baserer seg på mest mulig human, effektiv og uklanderlig måte. Også her jobber Svein mye med barn, ungdom og psykiatri.

Rik på opplevelser

Som scenemester har Svein vært med på litt av hvert. Han har blant annet vært scenemester på Kvartfestivalen, Gullfisken og MTVs Hit Award, og jobbet med verdenskjente artister og band. Når han blir spurt om hvilke minner han husker best, er det ikke vanskelig å se hva som har satt dypest spor.

- Under Hit Award møtte jeg Ronan Kieting som fremførte låta «When You Say Nothing at All», og jeg fortalte om at jeg hadde ei jente i stallen som var så lei seg for at hun ikke hadde billetter til konserten. Da ga Ronan meg fløyta han brukte under konserten for å gi videre i gave til jenta som hadde bursdag et par dager senere. Det er et utrolig fint minne, sier Svein med et bredt smil om munnen.

Og møtene har vært mange.

- The Black Crowes, Massive Attack, Foo Fighters, Urge Overkill, Rage Against the Machine, Iggy Pop og Björk. Det må være noen av de kuleste bandene og artistene jeg har jobbet med, ramser han opp.

Brenner for de lokale – startet opp Sinus Lokalt

Et av Sveins engasjement på huset er Sinus Lokalt – et lavterskeltilbud for lokale band og artister. Siden oppstarten av tilbudet har det vært en rekke artister med bredt mangfold innom. Trygve Valøy, JOY, Buhre, Elsk, Nagel, Manna, Glass og kommende Arrows er bare noen av de som har satt sine føtter på scenen under kategorien «Sinus Lokalt». Under pandemien spilte rundt 40 lokale band konsert.  

Gjennom konsertserien ønsker Konserthuset å blåse liv i det lokale kulturlivet igjen. Sinus er i den forbindelse både en plass for øving, men også tilgjengelig som konsertarena, helt gratis. Slik kan vi legge til rette for videre utvikling, uten at det går på bekostning av kvaliteten. Husets teknikere står nemlig selv for lyd, lys og sceneteknikk underveis i produksjonen.

- Manna for eksempel, kom inn som en av de første bandene, og gikk videre til studio for å lage plate etterpå. Det var kjempekult! Intensjonen er jo at bandene skal kunne spille gratis på Sinus og tjene egne penger som de kan bruke på videreutvikling, forklarer Svein.

Forhåpentligvis ser vi mange av de lokale musikerne på store scener igjen mange ganger i fremtiden. For talent har vi masse av i Bodø!

Løfter fram Sinus på 40.ende året

De neste ukene jobber Svein med nye og gamle slagere som til sammen skal bli en ukes lang kulturfest under 40-årsjubileet til Sinus. Han fortalte i 2020 Avisa Nordland om planene han ønsket for Sinus Lokalt de kommende årene, og hvordan Sinus sitt 40-års jubileum burde feires.

- I min verden bør 40-årsjubileet i 2023 feires over en hel uke, sa han.

Og slik blir det også. Mandag 6. november går startskuddet for jubileumsuka. Slik programmet er lagt opp, har hver sjanger fått sin egen dag.  

- Mandagen viser vi storbandøving, men med Are Simonsen på lyd adressert publikum. Tirsdagen blir det ungdomsklubb med konsert og dans med Northside Breakerz, forteller Svein om programinnholdet.

Et bredt program til en historisk uke

- Onsdagen er det jazz, og da har vi vært så heldige å få Aleksander Kostopoulos. I tillegg har jeg sammen med Jan Gunnar Hoff satt sammen et «allstar jazzband», Bodø Jazzrock Ensemble, forteller han.

Torsdag blir det reunion med TLQ – et innovativt bluesband satt sammen av svært dedikerte bodømusikere. Kvelden avsluttes med legendariske Blues Basement.

- Fredag kommer det nye. friske punkebandet Barnevænnlig! I tillegg blir det en til reunion med Kinky Vibes. Så gleder vi oss veldig til avslutninga med fyrverkeriet Ida Maria, sier Svein.

- Lørdagen avsluttes stille og rolig med visekveld. Jostein Steffensen som skriver veldig flotte visesanger, Ann-Iren Hansen med sine fantastiske skildringer fra Nord-Norge og to gamle løver i viseverden, Dag Kajander og Kjell Andreassen, forteller Svein med glimt i øyet.  

I tillegg til musikalske opplevelser, skal publikum få dras inn i sinushistorien.

- Kjell Nordeng har i et halvt år jobbet med å skrive historier til hver sjanger, og får besøk av interessante historiebærere hver dag. Møt opp når dørene åpner, for disse tilbakeblikkene vil du ikke gå glipp av, sier Svein.

Forrige
Forrige

Fortid og framtid møtes under Bodø Big Bands åpning av Sinus 40 år

Neste
Neste

En uke smekkfull av artister, historie og feiring!