“Kultur er det universelle språket som forener oss”

Nicole Natalie Furnes (Bodø 2024) og Rasmus Adrian.

Det handler om å bygge det gode fellesskapet på tvers av kulturer, når det møtes for jevnlige “Mat og mingling” treff på konserthuset.

Onsdag var det julebord på Konserthuset med 100 nasjonaliteter representert.

- Det er fantastisk at vi får til å møte mangfoldet av Bodøs befolkning og at vi kan skape en plattform som løfter den internasjonale miljøet, sier direktør på stormen Konserthus Rasmus Adrian. Treffene er et samarbeidsprosjekt mellom Bodø2024, Bodø Internasjonale foreninger (BIF)og Stormen Konserthus.

Nicole Natalie Furnes fra Bodø 2024 jobber tett med Bodø Internasjonale Forening. Hun forteller at samarbeidet betyr mye for å inkludere de 13 internasjonale foreningene i byens kulturliv, som publikummere, frivillige, utøvere og arrangører.

Ifølge henne er arrangementet for mange deres første møte med kulturlivet.

- Det handler om å bygge det gode fellesskapet på tvers av kulturer”, sier Nicole. Nicole Natalie Furnes fra Bodø 2024 jobber tett med Bodø Internasjonale Forening. Hun forteller at samarbeidet betyr mye for å inkludere de 13 internasjonale foreningene i byens kulturliv, som publikummere, frivillige, utøvere og arrangører.


Komme tettere på

Treffene består av kulturelle innslag og mat fra ulike verdenshjørner, dans og god stemning. I åpningstalen til Adrian vektla han betydningen for konserthuset å få komme nærmere de internasjonale i Bodø for å kunne inkludere de tettere til kulturlivet og lære mer dette videre.

- Vi er et konserthus som tilhører alle i Bodø og vi føler et stort ansvar for å sørge for at alle føler seg velkommen og har et tilbud hos oss, konstaterer han.

Han hyllet også Bodø 2024 under åpningstalen

- Knallgodt engasjement fra 2024”, sier Rasmus Adrian. Han roser Bodø 2024 og BIF for å skape en plattform som løfter det internasjonale miljøet i Bodø. Kunst og kultur er det universelle språket som krysser grenser og forener oss på tvers av våre forskjeller.

Rasmus Adrian holdt en åpningstale på BIF julebord





“Kultur er en del av vår identitet, og sammen kan vi bidra med å gi hverandre verdifull kunnskap”

Rowena Daliva Ryvold fra Fillipino community kom til Bodø i 1992 og merker en stor endring i inkluderingen i kulturlivet siden den gang. Hun tror også mye av de infrastrukturelle endringene i byen har gjort byen mye mer attraktiv og gjør det enklere for folk å samles som denne kvelden på Stormen.

For henne er det viktig å ha denne foreningen for å skape et godt nettverk, og mener at slike samlingspunkter vil få folk til å trives bedre i Bodø.

Fillipino Community er, i følge henne, en veldig aktiv forening, og de er opptatte av at deres barn som vokser opp i Norge også skal videreføre sin filippinske kultur i Norge.

“Kultur er en del av vår identitet, og sammen kan vi bidra til å gi hverandre verdifull kunnskap” Ved å samles på slike eventer som dette kan vi ha gode samtaler og skape et større nettverk.

Fra splittelser til å være en del av et nettverk

Hva har det betydd for deg å være en del av BIF?

“Betyr utrolig mye å få samle folk i ett nettverk. Tidligere var alle foreninger splittet hver for seg selv og jobbet for egen sak, mens nå er vi del av et stort nettverk sammen. Utrolig fint at man kan samles som vi gjør her i kveld og kan smake på mat fra ulike kulturer” , sier Mohamed Jirde Ali, som er leder for Somalisk Forening Bodø og en av deres representanter i BIF Kunstneriske råd.

Anastasiia Derevlova fra den Ukrainske foreningen

Vi tok en prat med kveldens musikalske innslag, Anastasiia Derevlova (23) fra den ukrainske foreningen. Hun forteller at hun drømmer om å bli sanger i fremtiden og fremførte vakker sang med låten “The hardkiss” eller “zhuravli” på ukrainsk.

Anastasiia kom til Bodø i Mai 2023 og forteller at Bodø minner henne mye om hjembyen sin. - Jeg kommer fra en storby nær havet som også hadde mange kulturarrangementer som dere har her.

Hva betyr kultur for deg?

“Arven til landet”, sier Anastasiia stolt..

 
Forrige
Forrige

Fra Sydney til Sinus

Neste
Neste

Nærmer seg rekordår for Stormen konserthus