Velkommen til konferansen

OPPVEKSTLØFT I NORD

Stormen Konserthus Bodø 6.-7. mai

Program

Mandag

Kl. 09.00 – 09.45

Registering

Kl. 10.00 – 10.10: Velkommen v/ avdelingsdirektør Elin Eidsvik og kommunalleder Bjørn Pedersen


10.10 – 10.30

Kort om prosjektet «Oppvekstløft i nord»

v/ prosjektleder Inger M. J. Johansen

10.30 – 11.45

Med hjerte for landsdelen

v/ Roger Finjord

11.45 – 12.00

Hilsen fra Barne- og familiedepartementet

v/ statssekretær Trine Fagervik

kl. 12.00 – 13.00

Lunsj

Kl. 13.00 – 13.30

Spør en ungdom

v/ungdomsrådene og Rebekka B. Liabø

Satsningsområdet Foyer

13.30 – 14.00

Brukerstemmen Foyer

v/ungdomsrådene og Rebekka B. Liabø

14.00 – 14.30

Prosjektkommunene

  • Foyer Bodø 10 år

14.30 – 15.00

HOUSYOUNG – et forskningsprosjekt om Foyer

v/ Trond Bliksvær, forsker I ved Nordlandsforskning

15.00 – 15.15

Pause

Satsningsområdet mentorordningen

15.15 – 15.45

Mentorordningen i Tromsø kommune:

Drift, erfaringer og forskningsfunn

v/ Inger Marie Holm, førsteamanuensis og jurist UiT

15.45 – 16.15

Prosjektkommunene

16.15 – 16.30

Kulturelt innslag v/ Bodø Kulturskole

Kveld

Middag i Lille Sal

18.30 Dørene åpnes

18.30 – 19.00 Registering

19.00 Middag med 3-retters meny fra Skagen Hotell

Kulturelt innslag ved Bodø videregående skole

musikk, dans og drama.

Meny

Forrett:

Laksetartar med gressløkblomst, urte emulsjon

Hovedrett:

Helstekt kalvfilet/Entrecote (Sesong)

Bakt paprika, grillet asparges på soppseng og pastinakkpure. Fritert gulrot.

Kremet saus med rosmarin og fondantpotet

Dessert:

Sjokoladefondant

Bringebær, kremis og bærcouli


Tirsdag

08.15 – 08.45

Registering

09.00 – 10.00

Fremtidens kommune-Norge – scenarier 2040

v/ Håvard Moe, seniorrådgiver KS konsulent

Hva gjør vi når vi skal doble antall innbyggere over 80 år, andel barn med ulike diagnoser knyttet til lærevansker øker kraftig, mangelen på arbeidskraft og kompetanse er konstant økende, sentraliseringen mot de store byene fortsetter, rentekostnadene og inflasjonen tærer kraftig på handlingsrommet i kommuneøkonomien?

Er kommune-Norge slik vi har organisert og finansiert det i dag i stand til å svare ut disse utfordringene?

10 .00 – 11.00

Attraktive Nord-Norge

v/ Jeanette Gundersen, leder kunnskapsbanken SpareBank 1 Nord-Norge

Kl. 11.00 – 11.15

Pause

Kl. 11.15 – 11.35

Samtale om fremtidsbildet for barn og unge i Nord-Norge

v/ kommunedirektør Kjell Hugvik, varaordfører og styreleder i KS Nordland Anita Sollie, Håvard Moe og Jeanette Gundersen

11.35 – 11.50

Veien videre for «Oppvekstløft i nord»

v/ direktør Kari Henriksen og

kommunaldirektør Lillian Nærem

11.50 – 12.45

Lunsj

12.45 – 14.45 Sammenhængende ledelse & tidlige innsatse

v/ Ole Dalvang og Carsten Hornstrup, Joint Action

14.45 – 15.00

Avslutning

v/ skolesjef Christopher Tandy og kommunalsjef Tommy Andre Eide

Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.
— Rolf Jacobsen

Foredragsholderne

Roger Finjord

Vi tror nesten ikke du finner en bedre mann til å prate om menneskelige relasjoner, det å ta vare på hverandre og bygge lagfølelse. Roger er engasjert, ærlig og ekte. Med sin blanding av humor og visdom fengsler han sitt publikum. Roger sine foredrag gir deg humoristiske historier, og tar deg samtidig med inn i alvoret i samspillet mellom mennesker. Humør og seriøsitet går hånd i hånd gjennom uansett om det snakkes om stolthet, identitet og røtter. Han har et brennende hjerte for ungdommen i nord – det er de som er vår framtid!

Rebekka Brox Liabø

Rebekka Brox Liabø er kjent for sitt kreative og brede arbeid i "Snakk for deg sjøl.» Hun siden 2010 hjulpet ungdom i nord med å sette ord på utfordringer knyttet til skole, ungdomstid og frafall. Hun har hatt skriveverksted og forestillinger for til sammen 20 000 unge i nord og har et brennende engasjement for å forhindre utenforskap gjennom at unge mennesker får oppleve at det er bruk for dem i fellesskapet. Gjennom prosjektet «Hær e Æ!» samler hun ungdom fra hele verden, og skaper et fellesskap som ungdommen selv beskriver som «en ekstra familie». Liabø har de siste årene samarbeidet med Statsforvalteren i Troms og Finnmark og i Nordland i medvirkningsprosjektet «Spør en ungdom».

Trond Bliksvær

Trond Bliksvær er forsker 1 ved Nordlandsforskning, med lang erfaring som forsker innen en rekke velferdssosiologiske temaer. Forskningsinteressene omfatter boligsosialt arbeid, funksjonshemming og inkludering på ulike arenaer, og tjenesteyting til ulike målgrupper i velferdsstaten.

Foredragsholdere

Inger Marie Holm

Inger Marie Holm er førsteamanuensis i sosiologi og jurist ved UiT Norges arktiske universitet, Regionalt kunnskapssenter for unge og forsker 2 ved Nordlandsforskning. Hun forsker på forebygging mot utenforskap og tverretatlig samarbeid relatert til barn- og unges oppvekst og velferd. Videre er Holm opptatt av flerkulturelle dimensjoner og kultursensitivitet i forskning, herunder samiske perspektiver. Forskningsinteressene omfatter også juridiske problemstillinger knyttet til blant annet samhandling på tvers av profesjoner. Hun er også opptatt av reelt samarbeid, og har initiert og drifter det nordnorske samarbeidsnettverket CYPRO | UiT, et dugnadsbasert nettverk for og med forebyggende tjenester i barn- og ungebefolkningen.

Forelesere tirsdag

Håvard Moe

Håvard Moe har jobbet i KS-Konsulent siden 2003. Han har hatt direkte oppdrag i over 300 av landets kommuner. Håvard er utdannet Cand.mag fra Universitetet i Oslo og Master of Managment fra BI-Oslo med fagkretsen strategi, økonomi, ledelse og scenarier. Han har toppledererfaring fra Oslo kommune. I tillegg har han jobbet 3 år i KS Forskning. Håvard jobber særlig med kommuneøkonomi, omstilling, organisasjons- og lederutvikling, strategi, styring og scenarier, planlegging og kommunekompass-evalueringer. Håvard er spesielt opptatt av å forsøke å formidle kompliserte sammenhenger på en slik måte at tilhørerne ser hva dette betyr for de i deres hverdag. Han er en mye benyttet foredragsholder på temaet fremtidens kommuner, omstilling og kommuneøkonomi.

Jeanette Gundersen

Jeanette Gundersen er utdannet siviløkonom og startet i SpareBank 1 Nord-Norge i 2013. Hun har hatt flere ulike roller i banken, blant annet som produktansvarlig og forretningsutviklinger. Hun er i dag leder for Kunnskapsbanken og ansvarlig redaktør for kbnn.no. Jeanette har troen på at man med et godt kunnskapsgrunnlag kan gripe mulighetsrommet for å bevege bedriften, samfunnet og landsdelen fremover. Hun brenner for å dele kunnskap og innsikt om nord.

Kunnskapsbanken inneholder både rapporter, notat og podkaster. Denne kunnskapen skal bidra til økt innsikt, lærdom og viten om forhold som betyr noe for Nord-Norge, og tas i bruk i utviklingen av samfunnet vårt.

Ole Dalvang og Carsten Hornstrup

Joint Action blev stiftet i 2014 og er en dynamisk virksomhed, som kombinerer software- og rådgivningsløsninger, der er designet til at fremme sammenhængende løsninger samt udvikle organisatorisk sammenhængskraft, både internt i- og på tværs af organisationer.

I 2017 udviklede vi det teoretiske koncept ”relationel kapacitet”, og har siden bidraget med en række bøger og artikler om emner som relationel kapacitet, relationel ledelse, strategisk ledelse og psykologisk tryghed.

I deres oplæg har Ole og Carsten fokus på et emne mange kommuner arbejder med – nemlig tidlig indsats, for at hindre unødig utenforskab. Med afsæt i deres erfaringer fra mere end 10 års forskning og arbejde med praksis i mere end 50 norske og danske kommuner, vil de sætte fortælle om hvordan man kan opbygge en kollektiv kapacitet, til at håndtere komplekse velfærdsudfordringer.

De vil præsentere principper i relationel kapacitet, som er en teori og metode til kapacitstsopbygging. De vil også give et strategisk perspektiv på arbejde med sammenhængende tjenester, med udgangspunkt i modellen Kommune 4.0.

OM OPPVEKSTLØFT I NORD

OK6-nettverket (oppvekst og kultur) ble etablert mars 2020. Nettverket består av sjefer i de seks største kommunene i Nord-Norge: Rana, Narvik, Bodø, Harstad, Alta og Tromsø. I 2022 ønsket nettverket å formalisere samarbeidet gjennom et prosjekt med ekstra fokus på oppvekstmiljøet i Nord-Norge. Oppstart av prosjektet «Oppvekstløft i nord» startet i oktober 2022 – finansiert av prosjektkommunene, Statsforvalteren i Troms og Finnmark samt Statsforvalteren i Nordland.

«Oppvekstløft i nord» har to fokusområder (satsingsområder):

Mentorordningen – et tilbud for sårbare unge i alderen 10 – 16 år.

Foyer – et boligtilbud med oppfølging for sårbare unge i alderen 16 – 25 år.

Prosjektkommunene bidrar med totalt 36 fagpersoner i prosjektets fokusgrupper. Lærings- og delingsarenaene for fokusgruppene er teamsmøter og interkommunale samlinger.

Samarbeidspartnere:

«Oppvekstløft i nord» har et nært samarbeid med Husbanken sitt «Foyer i nord»-nettverk. Andre samarbeidspartnere er Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Statsforvalteren i Nordland, UiT, Nord Universitet, Nordlandsforskning, KS Nord-Norge, Bufetat og ungdomsrådene i prosjektkommunene.