Elevene fra danselinja er med i tidenes mest omdiskuterte ballett
Elevene fra venstre: Andrea Fagerhaug, Aleksandra Hansen, Lina Victoria Ingdal Hansen, Vilde Susann Hansen, Marie Riise Wolden, Cindell Skipnes, Lovise Fredrikke Nilsen Ludviksen, Tuva Sakariassen, Solveig Mjaaseth Eikeland og Marie Agate Støver fra danselinja ved Bodø VGS jobber hardt for å bli klar til «vårofferet» som går av stabelen fredag 25. april i Stormen konserthus. Et arrangement Morten Jakhelln tok initiativ til for å opprettholde trøkket etter kulturhovedstadsåret Bodø2024. – Dette blir helt fantastisk, og det er en glede at ungdommene fra byen skal på scenen, sier han.
Tekst og bilder: Christine Karijord
I disse dager øver elever fra danselinja ved Bodø videregående skole iherdig for å delta på den ikoniske balletten «Vårofferet» i Stormen konserthus, en av tidenes mest berømte og sjokkerende danseverk. – Det er en stor utfordring, sier koreograf Stian Vikjord Danielsen.
- Nå skal 12 danserne få et ganske røft program inn i kroppen, finne komposisjoner til «Vårofferet» som vi skal fremføre sammen med 90 musikere, deriblant hele Arktisk Filharmoni. Så vi har litt av en oppgave foran oss, både vi i det kunstneriske teamet og ungdommene som skal stå på scenen, for å lage noe som matcher og møter dette fantastiske verket. Det er en stor utfordring, sier Danielsen.
Han beskriver danseverket som ikonisk, et danskeverk som det er laget mange versjoner av og som for mange oppleves som litt hellig etter Pina Bausch særegne utgave av verket.
- Bare det å se den versjonen og prøve å lage noe selv er nesten skremmende. Og i tillegg skal vi danse til en musikk som oppleves ganske ulogisk. Som alltid endrer takt eller stemning. Og dette skal en gjeng unge Bodø-dansere gjennomføre sammen med to profesjonelle dansere. Det er rått, og jeg pusher dem, sier koreografen.
Han forteller at det er svært slitsomt og krevende å øve, men håper at danserne opplever å ha vært med på en verdifull reise.
- Jeg håper de skjønner det de har vært med på når de står på scenen og får applaus. At de føler prosessen, var verdt det, smiler Danielsen, som har lang erfaring bak seg som koreograf.
En profesjonell setting og videre dansekarriere
Danielsen tror at det å få oppleve og jobbe med en profesjonell koreograf, lysdesigner og kostymedesigner, dramaturg, stage manager, orkester og dirigent – alt fra teknisk til alle som bidrar på ulike måter, vil kunne gi en gnist til de som ønsker en karriere innen dans.
- Kanskje inspirerer dette til å ville mer. Det er utrolig lærerikt å ta ansvar i et så stort prosjekt som dette. Og jeg håper denne kraftfulle musikalske opplevelsen og det visuelle bidraget gjennom dansen, blir noe folk kan glede seg over i en helhet, sier Danielsen.
Avdelingsleder for Musikk- og Danselinja på Bodø videregående skole og ballettpedagog Johanne Jakhelln Constant mener det er en unik mulighet for danseelevene å være med på «Vårofferet».
- De får et bedre og dypere innsyn i hva det vil si å jobbe med dans profesjonelt. Dette er en prosess som har pågått lenge, og de har fått jobbe med en koreograf som ikke er fast ved skolen som jobber på et helt annet vis enn det vi kanskje gjør i en skolesetting, sier Constant.
Forskjellen forklarer hun, er at elevene får være med på hele prosessen. Noe nytt.
- Dette gir elevene en tydeligere forståelse for hva som venter der ute i verden. Dermed vil de kunne ta et mer balansert valg etter videregående, om de ønsker å fortsette innen dans. Rett og slett forstå hva det vil kreve av dem. De blir rustet, sier Constant.
Bra for skolen og bra for byen
Det å skape «Vårofferet» og samarbeide på tvers mellom Arktisk Filharmoni, musikere fra Bodøs vennskapsby Kuopio, mener hun er viktig for både skolen og byen.
- For skolen er synlighet veldig viktig for rekruttering. Dette er den eneste danselinjen i Nordland, og vi får elever fra andre deler av fylket. Og etter at danserne fra VGS var med på åpningen til Bodø2024, så har danselinja opplevd et oppsving søknader. For tre år siden var det så lave søkertall at vi ikke fikk startet opp VG1-klasse. I dag er det så mange søknader at ikke alle vil få plass ved skolen, forteller Constant.
Hun mener det er viktig å vise at det er verdt å flytte til Bodø for å gå på danselinja, og at muligheten med å være med på «Vårofferet» er med på å fremme dette i stor grad.
- Det å få jobbe med et så stort symfoniorkester, det er ikke vanlig for en videregåendeelev, sier Constant.
Initiativtaker til arrangementet «Vårofferet», kulturentusiast og samfunnskontakt Morten Jakhelln i Christian Jakhelln sammen med koreograf Stian Vikjord Danielsen. De begge gleder seg til forestillingen i Stormen konserthus 25. april.
«2025 is just the beginning»
For initiativtaker til arrangementet «Vårofferet», kulturentusiast og samfunnskontakt Morten Jakhelln i Christian Jakhelln, var det artig å treffe de unge danserne som jobber hardt for å bli klar til vårens store eventyr.
- Vi må starte en bevegelse etter Bodø2024 – «2025 is just the beginning», og dette er en fantastisk begynnelse på kulturelle samarbeid som når utover bygrensen, samtidig som byen involveres, sier Jakhelln
Han mener Bodø2024 er et kvalitetsstempel som må benyttes aktivt i tiden som kommer.
- På grunn av Bodø2024 kan vi tiltrekke oss artister, dansere og kulturprosjekter, det blir veldig viktig i tiden som kommer. Vi må opprettholde trøkket etter kulturhovedstadsåret, og ikke sovne i timen. Og jeg blir både stolt og rørt over å oppleve dette engasjementet rundt «Vårofferet», sier Jakhelln.
FAKTA om «VÅROFFERET» i Stormen konserthus av Igor Stravinskij
Vårofferet har blitt en av tidenes mest berømte balletter – en moderne klassiker som spilles både som rent konsertstykke og med koreografi.
Til denne forestillingen skaper den Bodø-baserte koreografen Stian Danielsen sin helt egen versjon, hvor du kan oppleve profesjonelle dansere side om side med dyktige danseelever fra Bodø Videregående Skole.
Balletten beskriver et rituelt våroffer i gammel, hedensk Russisk kultur. Stian Danielsen vil med denne versjonen stille spørsmål om hva vi i dag må ofre for å bringe lys inn i de mørke tidene verden går igjennom.
Det trengs et uvanlig stort orkester til verket, med blant annet åtte horn, to tubaer og to sett med pauker. Her får du derfor høre Arktisk Filharmoni i samspill med gode venner fra Bodøs finske vennskapsby, Kuopio Symfoniorkester, under ledelse av dirigent Karen Kamensek.
Dansere: Tuva Svendsen, Johannes Gudbrandsen-Stavland, samt danselinjen ved Bodø videregående skole.
Fredag 25. April kl. 19.00 i Stormen Konserthus, Store Sal.