Filmsatsing til Stormen-scenen
Nå skal det samarbeides om å få til live-forestilling når den sterke Bodøhistorien «Heroinbyen» lanseres. – Det er en unik historie som har blitt enda mer aktualisert av dødsfallene som har preget byen de siste ukene, sier konseptutvikler i produksjonsselskapet Akt, Chris Slettvoll.
Sammen med filmskaper Sondre K. Jensen, Kirkens Bymisjon, bandet Elsk, Arktisk Filharmoni og Stormen Konserthus, skal det skapes et kinderegg med film, dokumentar og nå også livekveld på scenen på konserthuset.
Når filmen skal lanseres i 2026 inviteres det til filmvisning på konserthuset med hvor filmmusikken spilles live på scenen. Konseptet med livemusikk på scenen under filmvisning er unikt og har kun vært gjort en gang tidligere på Stormen, da med visning av den nord-norske NRK-serien Rabalder.
– Det er en sterk historie i utgangspunktet og det å få storsalen på Stormen og orkesteret med på dette... det er bare å klype seg i armen, sier Slettvoll.
Produsent Marianne Vigerust har også troen dette formatet kommer til å bli en sterk og flott opplevelse for publikum. - Filmen med sin sterke fortellerstil vist på storskjerm, kombinert med å sitte i storsalen og høre orkesteret live, det blir spesielt, forteller hun.
En øyeåpner
Skuespillerne er på plass, film-musikken under utvikling og de neste to årene skal det bli til en film som teamet håper skal få ringvirkninger langt ut over Bodø.
Lars Vestnes i Kirkens Bymisjon har et sterkt håp om at filmen kan bidra til å endre hvordan folk ser på rusmisbrukere.
- Det er fortsatt et stigma rundt dette og det er en oppfattelse av at de har valgt dette selv. Vi må begynne å se på hvorfor og ikke hva, sier han.
Både han og Chris Slettvoll trekker paralleller mellom det som foregår nå til historien om heroinbyen som foregikk på begynnelsen av nittitallet. Ifølge sanntidsvitner ble det ikke ropt varsku.
- Det røde flagget ble ikke heiset den gangen, forteller Slettvoll.
Ifølge dem er det et stort behov for å sette fokus på denne problemstillingen.
- Når det er seks dødsfall på noen uker tar til og med nasjonale medier som VG og TV2 opp saken. Vi må også huske på at det var mange dødsfall i fjor også, og året før der. Hvis noen blir syke og de identifiseres som rusmisbrukere, så blir de behandlet annerledes. Vi ser ikke individet. Det er det jeg håper denne filmen skal bidra til å endre på, sier Vestnes engasjert.
Laget rundt Heroinbyen har et sterkt håp om at filmen kan virke forebyggende. – Vi har en ambisjon om å få med skolene i kommunene rundt omkring, mange har vist interesse allerede, forteller Chris. Han tror at det som kan få akkurat denne filmen til å treffe er fokuset som filmen har på relasjonene og på menneskene. Ifølge vokalist og låtskriver i Elsk Alexander Emilsen, er det langt fra noen skremselshistorie de vil fortelle.
– Det er historiene til mennesker som man blir godt kjent med og som viser at dette kunne skjedd med hvem som helst. For å bruke et godt norsk uttrykk: det er random, sier han fast.
Filmmusikk
Han og resten av Elsk, med nytt bandmedlem Mikal Reinvik, er godt i gang med musikken som viser deres tolkning av hvordan ting har vært på et personlig plan for vitnene.
– I tillegg ville vi lage ei plate som står for seg selv, inspirert av heroinbyen som også vil passe instrumentalt i et filmformat, forteller Emilsen.
På lanseringsfesten skal musikken fremføres av bandet på scenen sammen med 21 musikere fra Arktisk Filharmoni. Orkestersjef i Arktisk Filharmoni Geir Nordeng ser frem til å få arrangementene fra Elsk og spille på scenen.
- Dette synes vi er en viktig historie å fortelle, og det ligger en raushet i hele prosjektet som resonerer godt med verdiene orkesteret vårt står for, forteller han.
I tillegg trekker han frem at filmen vil være interessant for mange ulike deler av befolkningen.
- Slike prosjekter er en mulighet for oss til å være relevant i dagens samfunn, også for folk som ikke hører våre konserter til vanlig. Her gjør vi nettopp det ved å bidra til å fortelle en viktig historie for byen og for landsdelen, legger han til.
Produsent på Stormen Konserthus Marianne Vigerust tror dette vil bli helt unikt. – Vi har jo som misjon at vi skal støtte lokalt kulturliv og stimulere til kulturskapning i Bodø, så dette var det ikke vanskelig å si ja til. I tillegg er dette ulikt mye annet av det vi gjør, så det er ekstra stas å få dette inn i huset, sier hun. Personlig fikk Marianne seg en øyeåpner etter å ha deltatt på Gatas evangelium tidligere. – Det har blitt en hjertesak for meg forteller hun.
Sette Bodø på kartet
Ambisjonene er store for prosjektet. Det snakkes om ringvirkninger og ønske om strukturelle samfunnsendringer om mentale skifter, store strømmetjenester og ikke minst om å sette Bodø på kartet.
- Du vet hvor Hollywoodskiltet og Eiffeltårnet er. Alt det vi tar for gitt av vestlig kultur, mye har kommet gjennom filmformidling. Hvor lenge er det ikke siden du så domkirka og turisthytta. Vi tar det for gitt at Bodø ikke er på skjermen bort sett fra sportsnyhetene. Jeg gleder meg til å presentere noe folk kjenner igjen for første gang siden Pelle Politibil, sier Slettvoll.
Det er et tidlig 90-talls Bodø som skal vises frem i filmen hvor filmskaper Sondre K. Jensen skal få byen til å se ut slik den gjorde. Filmusikken fra Elsk vil også være inspirert av 80 og 90 tallet med innslag av synth, hip hop og Tungtvann.
– Med variert musikk og denne sterke historien vil det bli en pakke som vil vekke sterke følelser. Det vil bli både spennende og artig og folk vil komme til å kjenne på sorg og til slutt – håp, lover filmskaperen.
Han har troen på at historien vil kunne resonnere langt utenfor Bodø.
Kjernen i historien er valmuefrø fra blomsterforretninger som bokstavelig talt blir «frøet» som starter en industri som førte til opioidavhengighet hos mange på 90 tallet. De fleste av disse er døde i dag.
Historien er unik, men tematikken er universal, mener Lars Vestnes. Han peker på at det fortsatt er underkommunisert at det er mange veier inn i rusen og at det kan være ressurssterke mennesker det omhandler.
– det kan være folk som går gjennom skilsmisse eller andre sårbare perioder i livet, forteller han. Han er også oppgitt over at man på samfunnsnivå ofte behandler rusproblematikk som et kortvarig prosjekt som man må kaste penger på for å fikse det der og da. Nå håper han filmen kan styrke forståelsen og at det på sikt kan føre til samfunnsendring.
- Kirkens Bymisjon har som mål å skape bevegelse. Med denne historien håper vi å skape bevegelse langt utenfor Bodø.