Nå skal Stormen stråle! - Feirer med interaktiv lyskunst
Gjennom hele jubileumsuken lyses Stormenkvartalet opp med en interaktiv installasjon som lar publikum skape sin egen lyskunst. Det er den lokale lysdesigneren Charles Ellingsen som står bak installasjonen.
— "Jeg vil gi folk en opplevelse de ikke har hatt før – at de ikke bare ser på kunst, men er en del av den. Dette er noe av det største jeg har laget, og jeg håper virkelig det skaper ringvirkninger," sier han entusiastisk.
Stormen kulturhus feirer ti år, og i anledning jubileet inviteres Bodø til en unik interaktiv lysopplevelse hele uken– en installasjon som som også vil kombinere musikk og lyskunst under Pop-up showet på selve bursdagen 15. november. Det er den lokale lyskunstneren Charles Ellingsen som står i spissen for prosjektet som skal omdanne Stormen-byggene til en lysende hyllest til Bodø og kulturen.
— Det er ikke tilfeldig at vi valgte et interaktivt format, sier Charles, som jobber på spreng med å realisere verket. - Stormen er jo ikke bare et bygg, det er en hjørnestein for kunst og musikk her i byen, og vi ville at folk skulle få muligheten til å være med å skape noe i det."
Installasjonen gir publikum full kontroll over lyssettingen gjennom et knappepanel som aktiverer ulike scenarier. Ved å trykke på knappene kan besøkende selv påvirke farger, tempo og lyseffekter, slik at opplevelsen alltid er i forandring. Med denne unike tilnærmingen inviteres Bodøværingene til å skape sine egne uttrykk i lyset.
— "Det blir aldri en fast start eller slutt på verket," forklarer Charles. "Folk kan være delaktige hele veien – det er deres valg hvordan det utfolder seg."
Et personlig prosjekt for Bodø og kunstneren
Stormens jubileumsprosjekt betyr mye for Charles, både profesjonelt og personlig. Andøyværingen kom til Bodø ti år siden, og i løpet av tiden har han utviklet en tilhørighet til byen.
— "Jeg synes det er veldig kult at Stormen bruker lokale kunstnere til dette," sier han med et smil. "Det viser respekt for dem som bor her og skaper en sterkere tilhørighet til stedet."
- For meg som lokal lysdesigner betyr dette oppdraget mye. Det handler om tillit fra Stormen til å få lov til å jobbe i byen jeg bor i. Det er også et viktig steg for å anerkjenne og involvere lokale kunstnere.
Charles håper prosjektet vil få publikum til og bli mer engasjert og til å føle seg som en del av noe større.
- Jeg ønsker å fortelle noe med denne installasjonen, men det er opp til publikum å bestemme hvordan de opplever den. Målet er å fokusere på møtet mellom mennesker og samtidig spille på konserthusets rolle som kulturbærer i byen, sier Ellingsen.
Han har selv tidligere jobbet som lysmester på konserthuset før han tok steget ut for å jobbe mer kunstnerisk med lys. - Det inkluderende tilsnittet som ligger i denne installasjonen speiler godt det at konserthuset har blitt mer tilgjengelig og inkluderende, mener han.
Han forklarer også at det å skape lyskunst i en region hvor mørketiden er en del av hverdagen, gir en ekstra dimensjon til prosjektet.
— Det å arbeide med lys her i Bodø, spesielt i mørketiden, føles som å gi noe tilbake til byen. Lyset blir nesten symbolsk, forklarer Charles.
Den tekniske magien bak kunsten
Charles jobber tett sammen med et team av dyktige folk, og installasjonen er langt fra tilfeldig. Den kombinerer lys og musikk gjennom avansert teknologi, der hver detalj er gjennomtenkt for å gi folk en helhetlig opplevelse.
— "Vi har satt opp det slik at folk kan bruke knappepanelet til å skape ulike scenarier, og det er ikke bare tilfeldig hva som skjer når de trykker på en knapp," forklarer han. "Det skal være en gjennomført opplevelse hvor publikum kan påvirke både tempo og stemning. For eksempel kan de ved å trykke på ulike knapper aktivere farger eller sekvenser som skaper en spennende kontraster."
Til prosjektet har Charles også engasjert kontakter fra både Norge og utlandet som bidrar med spesialeffekter og animasjoner. "Det å bruke nettverket mitt har vært helt avgjørende for å få det til å bli så spektakulært som vi ønsket," sier han.
Pop up konsert med Alexander Kostopolous
På selve Festaften vil installasjonen til Ellingsen forvandle seg til en konsert og visuell opplevelse klokken 18.15. Sammen med Kostopolous´rytmer har Ellingsen skapt en symbiotisk visuell opplevelse hvor lyskunsten smelter sammen med rytmene.
- Dette er noe jeg jobber med ofte, nettopp det å designe lys på scenen til artister hvor det visuelle skal forsterke den musikalske opplevelsen. Sammen med Alexander har jeg laget et lysdesign som jeg tror folk vil like, det blir en veldig kul performance, sier Charles.
Showet skal foregå utendørs rett før Festaften-showet skal begynne og det vil også bli opptreden med Bodø Paradekorps og JAM, en danseforestilling med noen av Norges beste street dansere. Alt dette for å la flest mulig få delta på feiringen.
Spent før jubileet
Når Stormens jubileumshelg nærmer seg, ser Charles frem til å se hvordan publikum vil reagere på verket og deres egne muligheter til å skape kunst. Han håper installasjonen inspirerer både voksne og barn til å delta, utforske og skape egne uttrykk i møte med lys og musikk.
— "Jeg vil gi dem en opplevelse de ikke har hatt før – at de ikke bare ser på kunst, men er en del av den," sier han entusiastisk.
Direktør Rasmus Adrian er også meget fornøyd med at det har lykkes med å få til en lysinstallasjon under jubileet.
- Det var viktig for oss å oppnå målet med å feire lyset her i mørketiden og markere byggene, men også å støtte opp om lokale talenter og kunstnere. Det føler jeg vi lykkes med. Vi er svært heldige som har en slik kompetanse her i regionen, så den må vi støtte opp om, sier han.