Inviterer ungdommen inn i varmen

Produsent Marianne Vigerust-Jensen sammen med Servicemedarbeider Robin Silberg. Marianne er produsent for barn og unge, mens Robin blant annet bidrar med dans på Sona.

Ungdomstilbudet på Sinus har fått nytt innhold, med inkludering, opplevelser og læring som store satsningsområder. Sona er et sted for alle, uavhengig av interesser – men også et sted med masse potensiale for samarbeid, for dem som ønsker det.

 I oktober ble tidligere Sinus Café lansert i ny drakt – Sona. Et gratis tilbud til ungdom som går på ungdomsskole og videregående. Hver tirsdag kan ungdom fra rundt om i byen samles på Sona, for å henge, studere, danse, spille eller lære noe nytt.

- Konserthuset er til for alle – og Sona er en perfekt plass for ungdommen å møtes! Tilbudet vi utvikler fremover, går ut på blant annet fritrening med Streetdance, teknikerkurs for unge interesserte, eller som på sikt kunne tenke seg å jobbe på konserthuset. Samtidig ønsker vi å fylle Sinus med musikk, sang, dans, podcaster, quizer, bandøving, åpen scene, karaoke, Kahoot og mye mer. Av ungdom, for ungdom, forteller produsent for barn og unge, Marianne Vigerust-Jensen.

Åpner Sinus for de unge – slik som «før i tida»

Tilbudet skal være med på å ta vare på det kunstneriske miljøet blant ungdom, og samtidig være en tilgjengelig plass uavhengig av interesser. Tanken er å benytte ressurser Konserthuset har på en måte som kommer ungdommen også til gode. Sinus er nemlig tilgjengelig for ungdommen som ønsker å utvikle sine kunstneriske sider – helt gratis.

- Vi har tross alt en musikk- og danselinje som den eneste i nord, og det må vi ta godt vare på. Foreløpig ser vi at tilbudet har truffet spesielt godt hos videregående-elever, sier Marianne og legger til:

- På huset har vi bred kompetanse på lyd, lys og sceneteknikk, i tillegg til masse erfaring med musikk, dans og teater.

Målet er at Sona skal tilføre noe nyttig for det yngre kulturlivet i byen. Selv om Sinus i høyeste grad er en profesjonell scene, skal den ikke være forbeholdt kun profesjonelle. Lokale band og artister har også tilgang på Sinus til egne produksjoner og prosjekter. Ungdommen får samme tilgangen, helt gratis. Samtidig ligger kanskje gullgruven like mye i møteplassen – for gode samarbeid og nye vennskap.

- Nå i startfasen prøver vi litt ulike muligheter, og ungdommen er flinke til å ta initiativ selv og komme med forslag til gode ideer og egne prosjekter de kunne tenke seg å gjennomføre på Sinus. Jeg håper de fortsetter å gripe tak i meg eller sende meg en e-post med det de har på hjertet, sier Marianne.

Ønsker tilhørighet og tilknytning

Foreløpig virker Sona å treffe spesielt godt hos elever fra VGS. På åpningskvelden av Sona stod bandet Pure Instinct på scenen, etterfulgt av dans med Robin Silberg og Northside Breakerz.

 - Det hele var veldig kult – byens unge musikkelever og ungdom støttet opp bandet og jublet og klappet for danserne. Videre kom flere yngre gutter innom for å ta i bruk både Nintendo og bordtennis, og var stadig nedom Sinus for å sjekke hva som skjedde på scenen, forteller produsenten fornøyd.

- Vi håper at mange tar i bruk tilbudet, og for oss er det viktig at de kjenner på en tilhørighet og tilknytning til huset. At dette blir «deres sted» på tirsdager. Vi har allerede fått henvendelser fra dansere som vil bruke scenen, og flere band har vært innom for øving og kommer på programmet senere, legger Marianne til.

Konserthuset har flere arbeidere med pedagogisk bakgrunn med et hjerte som banker litt ekstra for de unge. Selv er hun utdannet dansepedagog, og har engasjert seg i ulike former dans for barn og unge. 

- Vi har virkelig troa på de unge og det vi skal til med her, sier Marianne og legger til:

- Svein, vår scenemester på Sinus har i alle år jobbet med unge band og musikere, og hjulpet dem på vei. Både med veiledning i bruk av lyd og lys, men også i forhold til scenebruk, og  formidling. Så og si alle unge band har møtt på han, smiler hun.

 Vil lære opp ungdommen

Med dedikerte arbeidere på laget, håper Marianne at ungdommen ikke bare får en plass å henge, men at Sona også blir en arena for utvikling og ny kunnskap. Et av satsningsområdene fremover går ut på teknikerkurs for ungdom. Her vil de kunne delta i jobben bak kulissene på arrangement, og få opplæring i de ulike systemene og mikserne som brukes, rigging og mer.  

-I bunn og grunn vil det si at du kan kurses her og åpne opp for muligheten for å kunne jobbe her i fremtiden, sier Marianne.

Gjennom tilknytningen til ungdommen og gjennom opplæringen av de som er interessert, håper Marianne Sona er med på å støtte opp om det lokale kulturlivet og ikke minst bli en plattform de kan utvikle seg på.

- For meg handler det om å spille på lag med hva som allerede eksisterer, og komplimentere det som finnes. Vi ønsker å bli kjent med våre fremtidige publikummere, medarbeidere, besøkende og andre aktører, sier hun.

Dette skjer på Sona:

  • Servering av enkel bespisning og drikke

  • Gratis wifi

  • Chillzone hvor du kan henge med venner og/eller gjøre lekser

  • Spille brettspill, bordtennis, Nintendo o.l.

  • Varierende program med ulike innslag av musikk og dans

  • Fritreninger Streetdance – åpen for alle som er interessert

  • Teknikerkurs for interesserte

Se program for hver Sona fremover på knappen under.

Forrige
Forrige

Mew til Stormen i 2024

Neste
Neste

- Konserten på Sinus blir en aller siste reise med Kinky Vibes, og vi skal gi alt!