Hjemkomst av Kari Melhuus Jenssen
Forestillingen er gratis
Da krigen var over, var den jødiske befolkningen i Trondheim halvert. De få jødene som kom tilbake til byen, enten fra fangenskap eller flukt, sto nå på bar bakke. Både eiendeler og eiendommer var tatt fra dem i løpet av krigen, og dette fikk de ikke tilbake etter frigjøringen. Likevel var det en lettelse å komme hjem, samtidig var det en sterk fortvilelse over alle som var borte. Mange jøder hadde et ønske om å gjenreise det jødiske samfunnet i Trondheim, selv om antisemittismen kunne dukke opp også etter frigjøringen.
Enkelte jøder engasjerte seg sterkt i gjenoppbyggingen i Trondheim etter krigen, og brukte slik aktivitet for å distansere seg fra minnene om grusomhetene. Andre jøder hadde problemer med å få avstand fra umenneskeligheten de hadde erindret. Felles for de fleste jøder etter frigjøringen, var tausheten om det de hadde opplevd.
Holocaust er godt skildret gjennom dokumentarer, bøker og filmer, men hva skjedde med de jødene som vendte hjem? Og hva er et hjem når man verken har familie eller et hus å komme tilbake til?
Kari Melhuus Jenssen var masterstudent ved drama og teater NTNU i Trondheim våren 2022, og har, gjennom intervju med tidsvitner og etterkommere, laget en forestilling som tar for seg jødenes hjemkomst til Trondheim i 1945. Dette er hennes avgangsforestilling fra NTNU. Hjemkomst er en intimforestilling som varer i 40 minutter, og anbefalt aldersgrense er 13 år.
Av og med: Kari Melhuus Jenssen
Lysdesigner og multitekniker: Bjørnar Hestem Braastad
Musikk – og lyddesign: Aksel Adrian Langum Øien
Veileder: Tore Vagn Lid
Tilbudet er en del av Jødisk museum Trondheim sitt arbeid mot anti-semittisme i det Nordenfjeldske Norge, med økonomisk støtte fra Regjeringens Handlingsplan mot anti-semittisme
Sponsorer: NTNU, Fritt Ord, Jødisk museum i Trondheim, Aspaas-stipendet ved Trondhjems Historiske Forening og Nidaros Sparebank.
Forestillingen er gratis og vises som en del av Kulturnatt 2024. Etter forestillingen er det en kort samtale med Kari Melhuus Jenssen.