Norges største internasjonale klassiskstjerne er tilbake på Stormen 8.januar
The New York Times omtaler Leif Ove Andsnes som "en pianist av majestetisk eleganse, kraft og innsikt", og Wall Street Journal kaller ham "en av de mest talentfulle musikerne i sin generasjon. Med sin fremragende teknikk og innsiktsfulle tolkninger har den norske pianisten vunnet anerkjennelse verden over, og spilt konserter i verdens ledende konsertsaler sammen med de fremste orkestrene, samtidig som han har bygget opp en anerkjent og omfattende diskografi. Som ivrig kammermusiker er han grunnlegger og kunstnerisk leder av Rosendal Chamber Music Festival, var medkunstnerisk leder av Risør Festival of Chamber Music i nesten to tiår, og var musikalsk leder for Ojai Music Festival i California i 2012. Han ble innlemmet i Gramophone Hall of Fame i juli 2013 og har mottatt æresdoktorgrader fra Juilliard School i New York og Universitetene i Bergen og Oslo i Norge. Han har vært nominert til flere Grammy og mange internasjonale priser.
Andsnes diskografi omfatter mer enn 50 titler, mange av dem bestselgere. Med et repertoar som strekker seg fra barokken til i dag, har hans opptak blitt anerkjent med elleve Grammy-nominasjoner, syv Gramophone Awards og mange andre internasjonale priser. Hans innspillinger av Griegs klaverkonsert med Berlin Philharmonic og Mozarts klaverkonserter nr. 9 og 18 ble begge kåret til "Årets beste CD" av New York Times. Hans to store prosjekter med Mahler Chamber Orchestra, seriene A Beethoven Journey og Mozart Momentum 1785/86 på Sony Classical, ble hedret med flere Gramophone Awards, Belgiens Prix Caecilia og BBC Musics "Innspilling av året.
Konsertprogram:
Edvard Grieg: Piano Sonata, Op. 7 [18’]
Geirr Tveitt: Piano Sonata No. 29 ''Sonata Etere'', Op. 129 [34']
-intermission-
Frédéric Chopin: 24 Preludes, Op. 28
Les mer om Andsnes her:
-
New York Times beskriver Leif Ove Andsnes som "en pianist med majestetisk eleganse, kraft og innsikt", mens Wall Street Journal kaller ham "en av sin generasjons mest begavede musikere." Med sin imponerende teknikk og dyptgripende tolkninger har den anerkjente norske pianisten oppnådd verdensomspennende anerkjennelse, både gjennom solokonserter og opptredener med de fremste orkestrene i verdens ledende konsertsaler. Han har også bygget opp en omfattende og høyt verdsatt diskografi. Som en ivrig kammermusiker er Andsnes grunnlegger og kunstnerisk leder av Rosendal Kammermusikkfestival, og var i nesten to tiår medkunstnerisk leder for Risør Kammermusikkfest. I 2012 var han også musikalsk leder for Ojai Music Festival i California. Andsnes ble innlemmet i Gramophone Hall of Fame i juli 2013 og har mottatt æresdoktorater fra Norges Universitet i Bergen, Universitetet i Oslo og Juilliard School i New York.
To klaverkonserter vil stå sentralt i Andsnes' sesong 2024–25. Etter nylige framføringer av Beethovens "Keiserkonsert" med blant annet New York Philharmonic og London Symphony Orchestra, vil han gjenta verket med Washingtons National Symphony Orchestra, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Roma's Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, og på turné med Oslo-Filharmonien. På samme måte, etter nylige framføringer av Rachmaninovs tredje klaverkonsert med orkestre som Philadelphia Orchestra, Pittsburgh Symphony og Orchestre de Paris, vil han fremføre verket på påskefestivalen i Baden-Baden med Berlinerfilharmonien, på en nordeuropeisk turné med Italias Grandhôtel Orchestra Toblach, og med Rotterdam Philharmonic, Stuttgart Radio Symphony og London Philharmonic Orchestra. For å avslutte sesongen vil han opptre med Tsjekkisk Filharmoni i Griegs klaverkonsert, med Barcelona Symphony i et program som kombinerer Haydn og Franck, og med NDR Elbphilharmonie Orchester i Debussys Fantaisie på Hamburg International Festival. Med et soloprogram som kombinerer Chopins 24 preludier med sonater av Grieg og Geirr Tveitt, legger han ut på en omfattende transatlantisk resitalturné, inkludert konserter på New Yorks Carnegie Hall og Londons Wigmore Hall. Sistnevnte konsert er en del av en sesonglang residens ved Wigmore Hall, hvor han også returnerer for kammermusikalske samarbeid med pianisten Bertrand Chamayou og Mahler Chamber Orchestra (MCO), som avslutning på deres Europaturné.
Som MCOs første kunstneriske partner har Andsnes allerede ledet ensemblet i to store, flerårige prosjekter. I Mozart Momentum 1785/86 utforsket de en av de mest kreative og betydningsfulle periodene i Mozarts karriere, med fremføringer av klaverkonsertene nr. 20–24 på London’s BBC Proms og andre viktige europeiske scener, samt innspillinger for Sony Classical. Prosjektets første album, MM/1785, ble nominert til en International Classical Music Award i 2022 og mottok Frankrikes prestisjetunge Diapason d’or de l’année for beste konsertalbum i 2021. Det andre albumet, MM/1786, ble kåret til et av de "beste klassiske albumene i 2022" av Gramophone, og hele serien vant magasinets "Special Achievement" Award samme år. Dette fulgte suksessen til The Beethoven Journey. Dette episk fokuserte fire-sesongs prosjektet på Beethovens musikk for klaver og orkester tok Andsnes til 108 byer i 27 land for mer enn 230 liveopptredener. Han ledet MCO gjennom komplette Beethoven-konsertsykluser i høyprofilerte residensopphold i byer som Bonn, Hamburg, Luzern, Wien, Paris, New York, Shanghai, Tokyo, Bodø og London, og samarbeidet med ledende internasjonale ensembler som Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, London Philharmonic og Munich Philharmonic. Prosjektet ble dokumentert i filmen Concerto – A Beethoven Journey (2016), og Andsnes’ samarbeid med MCO ble foreviget i den populære tre-albumserien The Beethoven Journey fra Sony Classical. Det første volumet ble kåret til iTunes’ beste instrumentalalbum i 2012 og tildelt Belgias Prix Caecilia, det andre mottok BBC Music’s ettertraktede “Årets innspilling” i 2015, og hele serien ble valgt som en av de beste utgivelsene i 2014 av New York Times.
Andsnes’ diskografi omfatter mer enn 50 titler – solo, kammermusikk og klaverkonserter – mange av dem bestselgere, og dekker et repertoar fra barokken til moderne tid. Han har blitt nominert til elleve Grammy-priser, og hans mange internasjonale utmerkelser inkluderer syv Gramophone Awards. Hans EMI Classics-innspillinger av Edvard Griegs musikk har blitt spesielt hyllet: New York Times kåret Andsnes’ innspilling av Griegs klaverkonsert med Mariss Jansons og Berlinerfilharmonien i 2004 til en av “Årets beste CD-er”, Penguin Guide tildelte den en ettertraktet “Rosette”, og både dette albumet og hans plate med Griegs Lyriske stykker vant Gramophone Awards. Hans innspilling av Mozarts klaverkonserter nr. 9 og 18 var nok en “Årets beste” for New York Times, og ble også hedret med en “Rosette” fra Penguin Guide. Han vant enda en Gramophone Award for innspillingen av Rachmaninovs klaverkonserter nr. 1 og 2 med Antonio Pappano og Berlinerfilharmonien. En serie med innspillinger av Schuberts sene sonater, sammen med lieder fremført av Ian Bostridge, fikk strålende omtaler, i likhet med Andsnes’ verdenspremiere-innspillinger av Marc-André Dalbavies klaverkonsert og Bent Sørensens The Shadows of Silence, begge skrevet for ham. Leif Ove Andsnes: The Complete Warner Classics Edition 1990-2010, en retrospektiv boks med 36 CD-er av hans EMI- og Virgin-innspillinger, ble utgitt til stor anerkjennelse i 2023. I tillegg til The Beethoven Journey og MM 1785/86 inkluderer hans nyere Sony Classical-utgivelser Dvořáks oversette klaververk Poetic Tone Pictures, Chopin: Ballades & Nocturnes, og den bestselgende Sibelius-utgivelsen. For Hyperion har han spilt inn Stravinsky: Vårofferet & andre verk for to klaverer, sammen med Marc-André Hamelin, og for Harmonia Mundi spilte han inn Schumann: Liederkreis & Kernerlieder med Matthias Goerne. Både samarbeidene med Hamelin og Goerne ble nominert til Grammy-priser.
Andsnes har mottatt Norges fremste utmerkelse, Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, og i 2007 mottok han den prestisjetunge Peer Gynt-prisen, tildelt av Stortinget for å hedre fremtredende nordmenn for deres prestasjoner innen politikk, sport og kultur. I 2004–05 ble han den yngste musikeren (og første skandinav) som fikk kuratere Carnegie Halls “Perspectives”-serie, og i 2015–16 var han tema for London Symphony Orchestras “Artist Portrait Series”. Etter å ha vært pianist-in-residence hos Berlinerfilharmonien i 2010–11, gikk han videre til å være Artist-in-Residence hos New York Philharmonic i 2017–18 og hos Sveriges Göteborgs Symfoniorkester i 2019–20. Andsnes har mottatt både Royal Philharmonic Society’s Instrumentalist Award og Gilmore Artist Award, og i 2005 ble han kåret til en av “Best of the Best” av Vanity Fair.
Leif Ove Andsnes ble født på Karmøy i Norge i 1970, og studerte ved Bergen Musikkonservatorium under den anerkjente tsjekkiske professoren Jirí Hlinka. Han har også fått uvurderlig veiledning fra den belgiske pianolæreren Jacques de Tiège, som, i likhet med Hlinka, har hatt stor innflytelse på hans spillestil og musikkfilosofi. I dag bor Andsnes i Bergen sammen med sin kone og deres tre barn. Han er kunstnerisk rådgiver ved byens Prof. Jirí Hlinka Piano Academy, hvor han årlig holder mesterklasser for deltakende studenter.
Lytt til Leif Ove Andsnes på Spotify
Praktisk informasjon:
Dørene åpner: 18.00
Forestilling starter: 19.00
Billettpris: 595,-