Program
🏳️🌈🏳️⚧️ Bodøregnbuen: La oss snakke om
Bodøregnbuen inviterer deg til å delta i en serie inspirerende og tankevekkende temakvelder kalt "La oss snakke om"
Disse engasjerende arrangementene tar for seg viktige temaer innenfor det skeive miljøet og belyser tabu som kan ligge bak.
Vi ønsker å skape et trygt og inkluderende rom der vi kan åpne opp for dialog, dele kunnskap og erfaringer, samt bidra til å fremme aksept, forståelse og respekt for mangfoldet innenfor det skeive miljøet.
Gjennom foredrag, diskusjoner og interaktive aktiviteter vil vi utforske ulike perspektiver, utfordre fordommer og inspirere til handling for å skape et mer inkluderende samfunn.
Hver temakveld vil fokusere på et spesifikt emne av relevans for det skeive miljøet, slik som kjønnsidentitet, seksuell orientering, mental helse, familiære relasjoner, og mye mer. Ved å belyse både kjente og mindre kjente aspekter av disse temaene, håper vi å spre kunnskap, øke bevisstheten og bidra til å bryte ned barrierer som hindrer aksept og likestilling.
"La oss snakke om" temakvelder er åpne for alle som ønsker å lære, lytte og bidra til en positiv endring. Uansett om du er en del av det skeive miljøet, en alliert, eller bare nysgjerrig, er du hjertelig velkommen til å delta og være en del av vårt fellesskap.
Bli med oss på reisen mot et mer inkluderende og mangfoldig samfunn. La oss sammen løfte frem viktige temaer, utfordre tabuer og skape en verden der alle kan være stolte av å være akkurat den de er.
Sammen kan vi gjøre en forskjell. Velkommen til "La oss snakke om" med Bodøregnbuen!
Arrangementet er gratis, og arrangeres i sammenheng med Regnbuedagene 2024.
Tidligere på kvelden vises forestillingen "A butch is a butch is a butch" i lille sal på Stormen.
Under kan du se flere arrangementer som finner sted på Stormen i sammenheng med Regnbuedagene:
🏳️🌈🏳️⚧️ A Butch is a Butch is a Butch is a Butch
Forestillingsserien Butch Tribute er et kunstnerisk og politisk arbeid som utforsker hva en butch er og kan være
Forestillingen er av og med dansekunstnerne Marte Reithaug Sterud og Ann-Christin Kongsness. Termen butch brukes om maskuline kvinner i det skeive miljøet – en gruppe som ofte blir marginalisert eller usynliggjort. Sterud/Kongsness tar med dette prosjektet for seg av ulike framstillinger av skeiv, kvinnelig maskulinitet for å bidra til å mangfoldiggjøre representasjonen av butcher.
Den nye forestillinga A Butch is a Butch is a Butch is a Butch fokuserer på språkets rolle i identitetsskaping, i spennet mellom det personlige og det politiske. Tittelen refererer til forfatter Gertrude Steins berømte frase “Rose is a rose is a rose is a rose” fra diktet Sacred Emily fra 1913. Som koreografer utvikler Sterud/Kongsness sceneteksten parallelt med utøvelsen av den. Teksten beveger seg mellom det abstrakte og eksplisitte og er en vev av skeive og lesbiske referanser. De tar for seg skeiv, kvinnelig maskulinitet i alle dens skikkelser opp gjennom historien og fram til i dag, og viser sammenhenger mellom skeiv og feministisk kamp. Med et originalkomponert soundtrack av Kari-Helene Blystad og Ragnhild Nelvik Bruseth i ryggen, beveger Sterud/Kongsness seg fra det rytmiske til det flytende, både i språket og i kroppen. De er både laidback og skarpe, idet de gir butchen en stemme.
Kreditering:
Dans, koreografi, tekst: Ann-Christin Kongsness, Marte Reithaug Sterud
Musikk: Kari-Helene Blystad, Ragnhild Nelvik Bruseth
Lysdesign: Markus Tarasenko Fadum
Kostymedesign: Sylvia Denais
Grafisk design: Ylva Greni Gulbrandsen
Kunstnerisk veiledning: Hanne Frostad Håkonsen, Desiree Bøgh Vaksdal
Foto: Ingeborg Bjerke Styve
Video: Maja Hannisdal
Produsent: Maria Lothe
Co-produksjon: Dramatikkens Hus, Kunsthuset Wrap, Cornerstone, RAS og DansiT
Støttet av Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Fritt Ord
Billettpriser:
For å gjøre arrangementene under Regnbuedagene mer tilgjengelige, uavhengig av økonomisk situasjon, har vi innført en ordning der du selv vurderer hva du har anledning til å betale, ut fra egen økonomi på det tidspunktet du kjøper billetten.
I etterkant av forestillingen inviterer Bodøregnbuen til arrangementet "La oss snakke om" på Sinus. Arrangementet er gratis. Les mer om det her *link*
Praktisk informasjon:
Dørene åpner: 18.00
Forestilling starter: 19.00
Under kan du se flere arrangementer som finner sted på Stormen i sammenheng med Regnbuedagene:
🏳️🌈🏳️⚧️ Skeiv kunst- og kulturformidling
Dette kurset er laget for virksomheter som planlegger å formidle eller programmere skeiv kunst og kultur, og for alle som ønsker å lære mer om hvordan en kan jobbe med lhbt+ -perspektiver i kulturlivet.
Kurset er gratis, men krever påmelding.
Velkommen!
Tilgjengelighet: Stormen har trinnfri rullestoladgang på gateplan, og heis ned til Sinus med handikaptoalett på samme plan. Gi beskjed til marit@balansekunst.no dersom du har behov for tilrettelegging (tegnspråktolk, lyd-/lyssensitivitet, eller annet).
Kurset arrangeres av Balansekunst i samarbeid med Stormen Konserthus. Balansekunst er en medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.
Arrangementet arrangeres i sammenheng med Regnbuedagene 2024. Under kan du se flere arrangementer som finner sted på Stormen i sammenheng med Regnbuedagene.
🏳️🌈🏳️⚧️ Balanseprat: Hvorfor provoserer skeiv kunst så mye?
Da Pride Art ønsket å stille ut kunst i “Kunstpassasjen” på Jernbanetorget i 2022, ble de i første omgang møtt med avslag fra Sporveien. Sporveien skrev blant annet at de ønsket en «nøytral posisjon, som ikke provoserer eller opprører de reisende.»
Til tross for at Sporveien til slutt snudde, stod de fremdeles inne for det første avslaget da de mente at noe av kunsten inneholdt for mye nakenhet og kunne være tematisk utfordrende.
Dette er bare et eksempel av en rekke hvor skeiv kunst og kultur oppfattes som provoserende av majoritetssamfunnet. Men hvorfor er det slik, og hva er det med skeiv kunst som provoserer? Hva kjennetegner skeiv kunst, og hvordan er det for skeive kunstnere å jobbe under forhold som kan begrense deres ytringsfrihet?
Balansekunst og Stormen Konserthus inviterer til panelsamtale under Regnbuedagene i Bodø. Velkommen til Balanseprat om dagens utfordringer og morgendagens løsninger for et mangfoldig kulturliv!
Velkommen!
Info om panel kommer.
Arrangementet er gratis.
Tilgjengelighet: Stormen har trinnfri rullestoladgang på gateplan, og heis ned til Sinus med handikaptoalett på samme plan. Gi beskjed til marit@balansekunst.no dersom du har behov for tilrettelegging (tegnspråktolk, lyd-/lyssensitivitet, eller annet).
Kurset arrangeres av Balansekunst i samarbeid med Stormen Konserthus. Balansekunst er en medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.
Under kan du se flere arrangementer som finner sted på Stormen i sammenheng med Regnbuedagene:
🏳️🌈🏳️⚧️ Runway workshop med Cassandra Moldenhauer
RUNWAY FEM WORKSHOP
Cassandra Moldenhauer / Mother Cassandra Meraki underviser en runway workshop med fokus på gange, posering og eleganse. Runway kategorien i Ballroom kulturen er inspirert av de store internasjonale motevisningene og supermodeller verden rundt, og det handler om å ose av selvtillit.
Vi kommer til å fokusere mest på European runway (stereotypisk feminin gange) og også touch inn på American runway (stereotypisk maskulint gange).
Denne workshopen krever ingen tidligere erfaring, kun nysgjerrighet! Workshopen retter seg både mot ungdom og voksne. Ta med hæler om du ønsker (ikke et must) og noe accessories som for eksempel solbriller, en hatt, en kåpe eller lignende.
See you on the runway!
Om ballroomkulturen
Ballroom-kulturen startet i afrikansk-amerikanske og latin-amerikanske LGBTQ+-miljøer i Harlem, i New York, og har i nyere tid spredt seg, og blitt et viktig uttrykk i LGBTQ+-miljøer over hele verden. Ballroom-miljøet utfordrer tradisjonelle kjønnsroller og protesterer mot rasisme, transfobi, homofobi og diskriminering. Her er alle typer kropper og kjønnsuttrykk velkomne. Det handler om å tørre å ta plass, eie seg selv, og å føle en trygghet til å stå sterkt i seg selv. Om du ønsker et dypere innblikk i ballroomkulturen før klassen, kan vi anbefale å se dokumentaren Paris Is Burning (1990).
OM CASSANDRA MOLDENHAUER
Cassandra jobber som utøvende danser, koreograf, pedagog og prosjektleder. Hun er daglig leder ved Flow Dance Academy Oslo, prosjektleder for Soul Sessions Oslo og grunnlegger av Kiki House of Meraki. Hun har danset og koreografert for TV, musikkvideoer, konserter, danseforestillinger, filmer, festivaler mm. og har holdt workshops og kurs for barn og voksne, nybegynnere og profesjonelle i store deler av Norge. Cassandra sitter i styret og fagutvalget for PRODA - Profesjonell dansetrening, er pådriver for ballroom-miljøet i Norge og er svært aktiv i miljøet her hjemme og internasjonalt.
Billettpriser:
For å gjøre arrangementene under Regnbuedagene mer tilgjengelige, uavhengig av økonomisk situasjon, har vi innført en ordning der du selv vurderer hva du har anledning til å betale, ut fra egen økonomi på det tidspunktet du kjøper billetten.
Denne workshopen krever ingen tidligere erfaring, kun nysgjerrighet! Workshopen retter seg både mot ungdom og voksne.
Workshopen arrangeres i sammenheng med Regnbuedagene i Bodø. Under kan du se flere arrangementer som finner sted på Stormen i sammenheng med Regnbuedagene:
🏳️🌈🏳️⚧️ Vogue fem workshop med Cassandra Moldenhauer
VOGUE FEM WORKSHOP
I denne klassen fokusere vi på performance stilen vogue femme fra Ballroom kulturen. Vi går gjennom alle de fem grunnleggende elementene som hører til stilen, og setter det sammen til en morsom kombinasjon. Først en introduksjon til kulturen og historien, så jobber vi med håndbevegelser, masse hofter, feminitet og selvsikkerhet i en god mix.
Denne klassen er for deg som har noe danserfaring fra før av, men du må ikke tidligere ha danset vogue. Klassen retter seg både mot ungdom og voksne, med en nedre anbefalt aldersgrense på 15 år grunnet en del uttrykk både i bevegelsesmønster og språk.
Om voguing og ballroomkulturen
Danseformen voguing startet i afrikansk-amerikanske og latin-amerikanske LGBTQ+-miljøer i Harlem, i New York, som del av ballroom-kulturen. Voguing har i nyere tid spredt seg, og blitt et viktig uttrykk i LGBTQ+-miljøer over hele verden. Ballroom-miljøet utfordrer tradisjonelle kjønnsroller og protesterer mot rasisme, transfobi, homofobi og diskriminering. Om du ønsker et dypere innblikk i ballroomkulturen før klassen, kan vi anbefale å se dokumentaren Paris Is Burning (1990). Da den kom ut på nittitallet fikk voguing et større publikum, og flere popartister tok i bruk dansestilen.
Navnet vogue er inspirert av «Vogue magazine» der man ser modeller posere for kamera. Posisjonering av kropp er et stort fokus i voguing, og i ballroom er det rom for alle typer kropper og kjønnsuttrykk. Det handler om å tørre å ta plass, eie seg selv, og å føle en trygghet til å stå sterkt i seg selv.
OM CASSANDRA MOLDENHAUER
Cassandra jobber som utøvende danser, koreograf, pedagog og prosjektleder. Hun er daglig leder ved Flow Dance Academy Oslo, prosjektleder for Soul Sessions Oslo og grunnlegger av Kiki House of Meraki. Hun har danset og koreografert for TV, musikkvideoer, konserter, danseforestillinger, filmer, festivaler mm. og har holdt workshops og kurs for barn og voksne, nybegynnere og profesjonelle i store deler av Norge. Cassandra sitter i styret og fagutvalget for PRODA - Profesjonell dansetrening, er pådriver for ballroom-miljøet i Norge og er svært aktiv i miljøet her hjemme og internasjonalt.
Billettpriser:
For å gjøre arrangementene under Regnbuedagene mer tilgjengelige, uavhengig av økonomisk situasjon, har vi innført en ordning der du selv vurderer hva du har anledning til å betale, ut fra egen økonomi på det tidspunktet du kjøper billetten.
Workshopen arrangeres i sammenheng med Regnbuedagene i Bodø. Under kan du se flere arrangementer som finner sted på Stormen i sammenheng med Regnbuedagene: